Hand-tinting: een haast verloren kunst

Hand-tinting: een haast verloren kunst

Senta Bemelman 427 0
Nog voor de opkomst kleurenfilm werden landschappen al vastgelegd in hun volledige, kleurrijke glorie. Hoe dit werd gedaan? Door middel van verf en een kwast!
Tegenwoordig ben je in de fotografie slechts één klik verwijderd van een mooie kleurenfoto. Maar lang voordat de kleurenfilm voor analoge camera's geboren werd, begon de geschiedenis van de kleurenfotografie al. Dat is erg interessant als je naar het digitale snelheidsmonster kijkt dat aan je nek bungelt. De ontwikkelingen op het gebied van fotografie ontwikkelen zich in rap tempo. Leer nu meer over de oorsprong van het vak. 

Korte film

In de onderstaande korte film wordt stilgestaan bij de 'colorist'. Dit zijn mannen en vrouwen die met hun schilderset de omgeving op foto's tot leven wekken met kleuren. Dit fenomeen staat internationaal ook bekend als 'hand-tinting,' wat vrij vertaald betekent: met de hand verven.  Hand-tinting verbindt kunst en fotografie met behulp van verf. 

Whites Aviation

In de video maken we kennis met 83-jarige Grace Rawson. Zij schilderde vanaf 1950 professionele landschapsfoto's van Nieuw Zeeland. Dit deed zij in opdracht van Leo White, oprichter van de 'Whites Aviation', een bedrijf dat hij runde van 1945 tot 1967. Whites Aviation was gespecialiseerd in landschapsfotografie en werd vooral ingezet om veranderingen in steden en dorpen te documenteren. Hij maakte een zwart-witfoto op locatie en bracht deze mee terug naar Auckland waar de schilders wachtten om de landschappen een nieuw leven in te blazen. 
 
Foto: 1940, Leo White
afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta