Half miljoen voor onderzoek naar betere beeldsensors

Julian 467 0
Een Schots onderzoeksteam krijgt een ruime half miljoen euro om de kwaliteit van beeldsensors te verbeteren. Het team gaat kijken naar de toepasbaarheid van nanotechnologie in cmos-sensors.

De wetenschappers, onder leiding van hoogleraren aan de universiteit van Glasgow, gaan gebruik maken van het fenomeen ‘surface plasmon resonance’. Dat is een effect vertoont door sommige metalen als er licht op valt. Zo ook bij het metalen laagje op de cmos-sensor, dat lichtbundels omzet in een digitaal signaal.

De wetenschappers willen het metaallaagje op de cmos-sensor gaan voorzien van patronen van nanostructuren. Hiermee is volgens de onderzoekers hogere lichtgevoeligheid en betere beeldkwaliteit mogelijk. Ook willen de onderzoekers proberen de plasmons te laten resoneren in dezelfde frequentie als bepaalde lichtgolven. Zo zouden sensors beter in staat  zijn om kleuren te onderscheiden.

De 489.234 Britse ponden, omgerekend zo’n 518.000 euro, die beschikbaar zijn gesteld voor het onderzoek zijn afkomstig van de Engineering & Physicial Sciences Research Council. Naar verwachting zal het project midden 2012 op zijn einde lopen.