Guy Tillim - Avenue Patrice Lumumba

Julian 920 0
Guy Tillim richt zich in ‘Avenue Patrice Lumumba’ op de modernistische architectuur die ontstond in landen als Congo, Mozambique, Madagaskar, Angola en Benin kort nadat deze onafhankelijk waren geworden. Toch maakt Tillim alles behalve architectuurfoto’s.

Deze architectuur stond symbool voor het optimisme dat destijds heerste over het nieuwe, postkoloniale tijdperk. Tegenwoordig zijn veel overheidsgebouwen, luxehotels en scholen vervallen, staan leeg of hebben een andere functie gekregen. Het zijn nu monumenten voor lang vervolgen dromen. Avenue Patrice Lumumba is voor Tillim ook een poging zich te verhouden tot de veranderingsprocessen die Afrika al vijftig jaar bepalen.

Vervallen

De huidige staat van de modernistische gebouwen die na de onafhankelijkheid in diverse Afrikaanse landen werden opgetrokken, kan gezien worden als symbool voor deze utopie. Deze gebouwen zijn nu vervallen of hebben een andere functie gekregen.

Foto's over Afrika

In diverse Afrikaanse landen heeft Tillim deze architectuur vastgelegd. Zijn foto’s zijn even helder als complex en worden op groot formaat afgedrukt. Hoewel Tillim zich richt op gebouwen maakt hij allesbehalve architectuurfoto’s. Het zijn in de eerste plaats foto’s over Afrika, gemaakt door een fotograaf die sterk geëngageerd is en zich persoonlijk deel weet van de moderne Afrikaanse geschiedenis.

Het oeuvre van Tillim kan gezien worden als een voortdurende poging zich te verhouden tot de instabiele, onzekere staat van het huidige Afrikaans continent. Van het project is een boek verschenen bij Prestel dat verkrijgbaar is bij Foam.

Apartment building, Avenue Bagamoyo, Beira, Mozambique, 2008 © Guy Tillim.
Courtesy Michael Stevenson Gallery, Cape Town

Apartment building, Avenue Kwame Nkrumah, Maputo, Mozambique, 2007 © Guy Tillim.
Courtesy Michael Stevenson Gallery, Cape Town


Avenue Bagamoyo, Beira, Mozambique, 2008 © Guy Tillim