Vanaf maart 33 verbeteringen

Grote firmwareupdates voor Fujifilm XT-2 en X-Pro2

Redactie DIGIFO... 1859 0
Fujifilm heeft twee grote firmwareupdates aangekondigd voor zowel de XT-2 en de X-Pro2. Deze updates zijn eind maart en eind mei te downloaden en geven de twee camera's wel 33 nieuwe mogelijkheden en verbeteringen.

 Fujifilm begint met het uitbrengen van de grootste van de twee updates. Deze update staat gepland voor het eind van deze maand en geeft de camera's maar liefst 27 nieuwe functies en verbeteringen. Zo is het na het instaleren van deze update mogelijk om isowaarden van 125 en 160 te kiezen, wordt de maximale sluitertijd verhoogd naar 15 minuten, moet de update het scherpstelsysteem verbeteren en krijgen de camera's een aantal kleine aanpassingen die het gebruiksgemak moeten vergroten.

De tweede update moet beschikbaar zijn vanaf eind mei en biedt onder andere de mogelijkheid om Wi-Fi tethering naar een computer te ondersteunen en de helderheid van de EVF verder aan te passen.FujifilmLees ook: Nieuw: Fujifilm X-T2 en X-Pro2 in exclusieve kleuren

Volledige lijst updates van Fujifilm

Hieronder staat de volledige lijst met updates en verbeteringen die door de firmwareupdates beschikbaar zullen zijn.

Firmware release (v2.00 voor de X-T2 en v3.00 voor de X-PRO2) die gepland staat voor eind maart zal de volgende verbeteringen en vernieuwingen met zich meebrengen:

1. Uitbreiding van RAW bracketing functionaliteiten en toevoeging van RAW aan de geavanceerde filters.
Na het uitvoeren van deze firmware update is het mogelijk om naast de al bestaande AE bracketing — waarbij een belichtingstrap wordt gemaakt op basis van de ingestelde sluitertijd — ook RAW bracketing opnames te maken op basis van ISO, Dynamisch Bereik, Witbalans en filmsimulaties. Daarnaast wordt het mogelijk om ook RAW opnames te verkrijgen bij gebruik van de geavanceerde filters.

2. Toevoeging van ISO 125 en ISO 160 als keuzemogelijkheid.
Naast ISO 100 wordt het nu ook mogelijk om ISO 125 en ISO 160 te selecteren.

3. Fotograferen met langere sluitertijden tot wel 15 minuten.
Het selecteren van sluitertijden in stand “T” wordt verlengd van maximaal 30 seconden tot maximaal 15 minuten. Hierdoor worden fotografen in staat gesteld veel langere sluitertijden te selecteren en kunnen zij nu met meer eenvoud lange tijdopnames maken. 

4. AAN/UIT instelling voor het selecteren van sluitertijden in 1/3e stop.
(Alleen FUJIFILM X-T2, reeds beschikbaar op de FUJIFILM X-PRO2)
Na het installeren van deze update wordt de fotograaf in staat gesteld om het instelwiel voor het aanpassen van de sluitertijd (in 1/3e stops) uit te schakelen. Dit kan voorkomen dat fotografen die per ongeluk aan het instelwiel draaien daardoor een door hen ongewenste belichting krijgen.

5. Mogelijkheid tot het aanpassen van de ISO waarde via het instelwiel. 
(Alleen FUJIFILM X-T2)
De stand “A” op de ISO knop kan in het menu van de camera worden gewijzigd naar “Commando”. Hierna kan het voorste instelwiel worden gebruikt om de ISO aan te passen. Ook de verlengde ISO waarden kunnen op deze wijze worden geselecteerd.

6. “AUTO” instelling toegevoegd aan minimum sluitertijd bij gebruik van “Auto ISO”.
Wanneer “Auto” wordt gekozen als minimum sluitertijd bij gebruik van “Auto ISO”. Dan wordt er voor de minimum sluitertijd ook rekening gehouden met de brandpuntsafstand van het aan de camera gekoppelde objectief.

7. Snellere autofocus bij gebruik van “Gezichtsdetectie AF”.
Wanneer “Gezichtsdetectie AF” wordt geselecteerd, maakt de camera vanaf nu ook gebruik van “Fase Detectie AF”, Hierdoor kan de camera sneller scherpstellen bij gebruik van dit type autofocussysteem.

8.Verbeterde “in-focus” indicatie bij gebruik van AF-C.
Het volgen van objecten bij gebruik van de optie AF-C is verder verbeterd.

9.Extra klein scherpstelpunt toegevoegd bij gebruik van AF-Puntweergave.
Bij gebruik van “AF-Puntweergave” wordt een extra klein scherpstelpunt toegevoegd. In totaal kan de fotograaf nu kiezen uit zes verschillende formaten autofocuspunten. Dit nieuwe zéér kleine scherpstelpunt kan gebruikt worden voor het scherpstellen op zéér kleine onderwerpen.

10.Toevoeging van autofocuspunt weergave.
(Alleen FUJIFILM X-PRO2, reeds beschikbaar op de FUJIFILM X-T2)
Deze update maakt het mogelijk de beschikbare autofocuspunten weer te geven binnen het zonegebied bij gebruik van “Zone AF” en “Wide / Tracking AF”. Deze optie maakt het mogelijk om een onderwerp eenvoudiger te kunnen volgen.

11.Toevoeging van “AF-C Voorinstellingen”. 
(Alleen FUJIFILM X-PRO2, reeds beschikbaar op de FUJIFILM X-T2)
Fotografen die werken met een FUJIFILM X-PRO2, krijgen met deze toevoeging de mogelijkheid gebruik te maken van de vijf beschikbare AF-C voorinstellingen zoals bekend zijn op de FUJIFILM X-T2 en X-T20. Hiermee wordt het volgen en fotograferen van bewegende onderwerpen eenvoudiger.

12. Toevoeging van AF-punt voorkeursselectie op basis van liggende of staande camerahouding.
(Alleen FUJIFILM X-T2)
De positie van het autofocuspunt kan worden gekoppeld aan de wijze waarop de camera wordt vastgehouden. Zo kan er voor een liggende en staande houding van de camera ieder apart een eigen voorkeur worden gegeven aan de startpositie van het autofocuspunt.

13. Wijzigen van de positie van het scherpstelkader terwijl deze wordt vergroot.
Na het uitvoeren van de firmware update is het mogelijk om de positie van het scherpstelkader te wijzigen terwijl deze wordt vergroot, wanneer gebruik wordt gemaakt van Punt-AF in “AF-S” of wanneer de focushendel is ingesteld op “Handmatig Scherpstellen”.

14.Oogsensor kan worden geactiveerd tijdens het maken van video opnamen. 
(Alleen FUJIFILM X-T2)
De oogsensor kan worden geactiveerd tijdens het maken van video opnamen. Hierdoor kan er automatisch gewisseld worden voor weergave van de opname op het LCD scherm of in de Elektronische Zoeker (EVF).

15. Wijzigen van ISO gevoeligheid tijdens het maken van video opnamen.
(Alleen FUJIFILM X-T2)
Tijdens het maken van video opnames kan de ISO gevoeligheid worden gewijzigd.

16. Opnieuw automatisch scherpstellen tijdens het maken van een video opname.
Door tijdens het maken van een video opname de ontspanknop half in te drukken, of door op de functietoets te klikken die is toegewezen aan de “AF-ON” optie, zal de camera opnieuw scherpstellen.

17. Weergave van het live histogram tijdens het maken van een video opname.
(Alleen FUJIFILM X-T2)
Na het uitvoeren van de firmware update is het mogelijk om een live weergave te tonen van het histogram.

18. Optimalisatie van de invoerwaarden bij gebruik van een externe microfoon.
(Alleen FUJIFILM X-T2)
Deze update optimaliseert het gebruik van een externe microfoon (de onder waarde is herzien van -12dB tot 20dB) om zodoende “white noise” te reduceren als een externe microfoon met pre-amp wordt aangesloten.

19. Toevoeging van de optie “Oogsensor + LCD Opnameweergave” onder de knop “View Mode”.
Met deze optie krijgt de fotograaf de mogelijkheid om de elektronische zoeker te gebruiken voor het fotograferen en kan het LCD scherm achterop de camera worden gebruikt voor het terugkijken van de opnames. Precies zoals dat ook kan op een digitale spiegelreflexcamera.

20. Kortere vertragingstijd van de EVF weergave.
(Alleen FUJIFILM X-PRO2, reeds beschikbaar op de FUJIFILM X-T2)
De vertraging van de EVF weergave wordt verkort als AF-C is gekozen. Hierdoor wordt de succesfactor vergroot.

21. Verbeterde “Dubbele Weergave”.
(Alleen FUJIFILM X-T2)
De dubbele weergave bestaat uit een groot volledig scherm en een kleinere close-up van het scherpstelgebied. Wanneer de firmware is ge-update zal deze dubbele weergave ook behouden blijven als de ontspanknop half wordt ingedrukt.

22. Automatische verticale weergave van de gebruikersinterface op het LCD scherm.
(Alleen FUJIFILM X-T2)
Als de camera in verticale (staande) positie wordt gehouden, zal de gebruikersinterface worden aangepast aan deze zelfde positie.

23. Geef “naam” aan een voorkeursinstelling.
De voorkeursinstellingen C1 tot C7 kunnen nu ieder worden voorzien van een naam.

24. Voeg informatie over auteursrechten toe aan EXIF data.
Na het uitvoeren van de firmware update is het mogelijk om informatie over auteursrechten toe te voegen aan de EXIF data. Hierdoor wordt iedere opname die gemaakt wordt met de camera voorzien van deze informatie.

25. Voice Memo functie.
In playback modus kunnen “voice memo’s” worden toegevoegd die ieder een opnameduur kennen van maximaal 30 seconden.

26.  Uitbreiding van het aantal te maken opnames bij gebruik van AE Bracketing.
Er wordt nu de mogelijkheid geboden om bij het maken van AE Bracketing opnames het aantal te maken opnames uit te breiden van 3 (+/- 2Ev), naar maximaal 9 opnames (+/- 3Ev). Hiermee wordt de wens van veel fotografen ingelost.

27. Toevoeging van de optie “Fotograferen zonder geheugenkaart”.
Door de toevoeging van de optie “Fotograferen zonder geheugenkaart” en deze op ‘UIT’ te zetten, zal de camera geen opnames kunnen maken als een geheugenkaart in de camera ontbreekt.

FUJIFILM X-T2 Versie 2.10 & FUJIFILM X-PRO2 Versie 3.10 Streefdatum beschikbaarheid eind Mei 2017

28. Wi-Fi ondersteuning voor tethering naar een computer.

(Alleen FUJIFILM X-T2)
Deze update biedt Wi-Fi ondersteuning voor tethered opnames naar een computer. 

29. Toevoeging van de “Alles” AF modus.
(Alleen FUJIFILM X-T2)
Door “Alles” in het menu onder de AF opties te selecteren kan de AF instelling en de autofocus gebiedsgrootte worden geselecteerd door gebruik te maken van het commando instelwiel.

30. Functie toevoeging voor “Sluiter AF” en “Sluiter AE”.
(Alleen FUJIFILM X-T2)
Bij deze instelling kunnen verschillende instellingen gekozen worden voor AF-S en AF-C met betrekking tot “Sluiter AF” en voor AF-S / MF en AF-C bij “Sluiter AE”.

31. Toevoeging van de waarde “-6” en “-7” in de helderheidsweergave voor de Elektronische Zoeker (EVF).
De toevoeging van de helderheidswaarde “-6” en “-7” maakt het mogelijk om bij zéér weinig licht gebruik te kunnen maken van de elektronische zoeker (EVF), zonder dat de fotograaf hierdoor wordt afgeleid.

32. Beeld wisselen van “Dubbele Weergave”.
(Alleen FUJIFILM X-T2)
Met deze optie kan er gewisseld worden tussen de beide weergaveschermen.

33. Functietoewijzing aan het achterste instelwiel.
Deze optie kan worden gebruikt om een specifieke functie toe te wijzen als het achterste instelwiel wordt ingedrukt.

Kijk voor meer informatie op de website van Fujifilm.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie