Fujifilm X-T1 firmware 3.0

Grote firmware-update voor Fujifilm X-T1 nu beschikbaar

Julian 2775 0
Firmwareversie 3.0 voor de Fujifilm X-T1 is vanaf nu beschikbaar. De grote update zorgt ervoor dat de vernieuwingen van de Graphite Silver Edition ook beschikbaar zijn op de zwarte uitvoering, daarnaast zijn er meer verbeteringen doorgevoerd.

Met de introductie van de Fujifilm X-T1 Graphite Silver Edition kondigde Fujifilm al aan dat er een grote firmware-update zou volgen. Nu maakt Fujifilm alle details bekend. Vanaf nu is de firmware te downloaden voor de X-T1 en X-T1 Graphite Silver Edition.

Firmware 3.0 voor de Fujifilm X-T1 brengt de volgende vernieuwingen en verbeteringen:

1. High-speed elektronische sluiter met een maximale sluitersnelheid van 1/32.000 sec.

Bij de Fujifilm X-T1 Graphite Silver Edition kun je gebruikmaken van de elektronische sluiter, met snelheden van 1 seconde tot 1/32.000e seconde. De firmware-update brengt deze functie nu ook naar de originele uitvoering van de X-T1.
Het geluid van de sluiter kan nu geheel uitgeschakeld worden (Mute) als dat gewenst is. Je kunt in het instelmenu kiezen voor 'Geluid sluiter' en 'Volume sluiter', om opties te kiezen voor het type geluid dat de sluiter maakt en het volume van de sluiter.

2. Classic Chrome Filmsimulatie

Fujifilm voegt Classic Chrome filmsimulatie toe aan de X-T1. Deze beeldstijl levert subtiele kleuren en zachte contrasten die doen denken aan klassieke rolfilm.

3. Natural Live View, zoals het blote oog het ziet

Wanneer 'Preview Pic. Effect' uitgeschakeld is in het menu, laat de elektronische zoeker een beeld zien in live view dat zo dicht mogelijk ligt bij wat het blote oog ziet.

4. EVF/LCD kleurcontrole

Toevoeging van de mogelijkheid om met de functies 'EVF kleur' en 'LCD kleur' in het setup menu de kleuren van de elektronische zoeker en het LCD scherm aan te passen.

5. Directe keuze van het autofocus veld

Met deze update is het mogelijk om direct de keuze van het focusgebied in te stellen door middel van de vierweg keuzeschakelaar, in plaats van eerst de voorgeprogrammeerde Fn-toets in te moeten drukken.

6. Ontgrendelen AE-L- / AF-L-toetsen

De functie van de AE-L en de AF-L toets zijn momenteel vergrendeld, maar worden na de update uitwisselbaar, afhankelijk van de gebruikersvoorkeur.

7. Variabel focusveld gedurende MF

De update maakt het mogelijk om de grootte van het focusveld voor tijdelijke autofocus (door middel van de AF-L toets) in te stellen bij handmatig scherpstellen.

8. Directe selectie van de Macrofunctie

De update maakt het mogelijk om in autofocus de macrofunctie aan of uit te zetten, zonder gebruik te maken van het pop-up-menu.

9. Quick menu aanpasmogelijkheid

De update maakt het voor de gebruiker mogelijk het Q (Quick) Menu naar eigen smaak aan te passen.

10. Nieuwe video-opnamesnelheden: 50bps, 25bps en 24bps

Naast de mogelijkheid om te filmen met 60 en 30 beelden per seconde, is het na de update ook mogelijk te kiezen voor 50, 25 en 24 beelden per seconde.

11. Handmatige instellingen voor video

De update maakt het mogelijk ook ISO, sluitertijd en diafragma handmatig in te stellen in de videomodus.

12. Fasedetectie-autofocusondersteuning voor tijdelijke AF

De update voegt de snelle fasedetectie-autofocus toe aan de tijdelijke autofocus (in te stellen door middel van de AF-L-toets) bij handmatig scherpstellen.

13. Koppeling Lichtmeting aan autofocus veld

Gebruikers kunnen na de update de belichting aan het autofocus veld koppelen bij gebruikmaking van spotmeting.

14. Uitbreiding van sluitertijden in P-modus

In de huidige P-modus is de langzaamste sluitertijd 1/4e sec. Deze wordt uitgebreid naar 4 seconden.

15. Uitbreiding mogelijkheden in Manual en Functie settings

De keuzes 'Flits compensatie',  'Sluiter type', 'Peview.Pic. Effect', 'Preview EXP./WB' in Manual en 'Lock' in FN setting.

16. INSTAX Printer print

Foto's kunnen direct vanaf de camera naar de Fujifilm INSTAX Smartphone-printer worden gestuurd, voor een directe print op Fujifilm's INSTAX Color Film 'INSTAX MINI'.

17.  Lock Functie

De Lock-functie voorkomt dat de gebruiker per ongeluk instellingen wijzigt.

18. Drie voorprogrammeerbare instelmogelijkheden voor witbalans

De update breidt het aantal voorprogrammeerbare wit ballans instellingen uit van 1 naar 3.

19. Uitbreiding EVF / LCD types in handmatige belichting modus

In de handmatige belichtingsmodus, wordt in de EVF en op het LCD een preview gegeven met standaardinstellingen. Na de update is het mogelijk deze aan te passen. Gebruikers kunnen nu verschillende witbalansinstellingen selecteren (bijvoorbeeld door deze functie toe te wijzen aan een Fn-toets) t.b.v. hun lichtopstelling met verschillend kleurtemperatuur.

20. AF + MF

De nieuwe AF+MF-functie maakt het mogelijk om na de ontspanknop half ingedrukt te hebben voor autofocus, handmatig te focussen door gebruikmaking van de focusring op het objectief.

21. Ondersteuning PC Tethered Shooting Software HS-V5

Deze update ondersteund de nieuw aangekondigde HS-V5 Tethered Shooting Software ( optioneel verkrijgbaar vanaf januari 2015). Deze software maakt het mogelijk om de camera vanaf een PC te bedienen en beelden automatisch naar de PC te sturen.