Grootformaatcamera van Lego

Redactie 892 0
Een 4x5-inch camera van legoblokjes; het kan. Na een serie prototypes bouwde fotograaf Cary Norton een low-budget exemplaar. De lezers van zijn blog reageren razend enthousiast. Inmiddels werkt Cary aan een tweede versie.

Cary Norton is de maker van de Legotron Mark I, een 4x5-inch camera die grotendeels bestaat uit Legoblokjes. Op zijn blog zegt hij: 'Ik ontwierp wat prototypes in de LEGO builder App, op de computer. Dat werkte niet echt, dus leende ik een ton vol blokjes. Virtueel ontwerpen ging niet zo lekker.'

Constructie

De camera die ontstond, bestaat uit twee 'dozen'. De buitenste houdt de film vast, de binnenste bevat een 127mm f/4.7 objectief. 'Het objectief kocht ik voor ongeveer 40 dollar op eBay', zegt Cary. Om een scherpe foto te maken wordt de binnenste doos met het objectief naar voren of achteren geschoven. Voor het matglas gebruikte Cary plexiglas waar hij met  schuurpapier overheen ging. Om een scherp resultaat te krijgen moet het onderwerp zich binnen een halve en een hele meter van de camera bevinden.


Legotron Mark II

Het idee van een Legocamera had Cary al langer. Het vlotte alleen niet zo. Soms bleef het ontwerp lang liggen. Echter, het resultaat van ruim anderhalf jaar afstoffen, afbreken en herbouwen loont. Lezers van de blog van Cary zijn razend enthousiast: 'You rocked the legos!', 'How much to buy?' Inmiddels is de Legotron Mark II in de maak. De fotograaf wil nu wat meer berekeningen maken, zodat hij minder beperkt is in het scherpstellen.

Foto's die met de Legotron Mark I zijn gemaakt, zijn te vinden op Cary's blog.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie