Gratis presets brengen Dehaze-effect naar Lightroom 6.1

Julian 9752 2
Adobe bracht onlangs een update uit voor Photoshop en Lightroom. De Creative Cloud-versies kregen een nieuwe Dehaze-functie. In de losstaande versie Lightroom 6.1 ontbreekt deze functie. Dankzij een serie gratis presets kun je nu hetzelfde effect bereiken.

Koop je een losse versie van Adobe Lightroom 6, dan krijg je wel updates en bugfixes, maar geen nieuwe functionaliteit. Dat is voorbehouden aan leden van het Creative Cloud-programma, waarbij je per maand betaald voor het gebruik van Photoshop en Lightroom.

Onlangs bracht Adobe updates uit, Photoshop en Lightroom CC kregen daarmee de beschikking over de nieuwe Dehaze-functie. Heb je Lightroom 6 los gekocht, dan mis je die mogelijkheid.

Prolost Dehaze

Dankzij Prolost Dehaze, een set gratis presets, kunnen gebruikers van Lightroom 6.1 nu toch gebruikmaken van hetzelfde effect. Het werkt wel iets omslachtiger, je krijgt geen slider om de sterkte van het effect aan te passen, je dient uit een lijst van presets met verschillende sterktes kiezen.

Stu Maschwitz, maker van de presets, legt uit dat Lightroom 6.1 precies dezelfde onderliggende techniek bevat als de Lightroom CC-update. De Dehaze-slider is niet aanwezig in de interface, maar onder de motorkap is de functie dus wel aanwezig. Met de presets kan dus exact hetzelfde effect bereikt worden.

Dehaze presets

Hoe goed werkt Dehaze?

Met Dehaze kun je de waas uit mistige foto's verwijderen (of juist versterken). Hoe goed werkt dat in de praktijk? Grant Friedman laat in onderstaande video een duidelijk praktijkvoorbeeld zien. In dit geval is er gebruikgemaakt van Lightroom CC, waarin de functie als slider is verwerkt.

afbeelding van Dekie G.

Het is een fluitje van een cent om die presets zelf aan te maken. Dat is al meerdere keren duidelijk uitgelegd op verschillende forums. En wat ver gezocht van Prolost dat die Dehaze presets copyrighted zouden zijn. Het is niet meer dan een opgeslagen preset waarin een andere opdracht vervangen wordt door Dehaze en een numerieke waarde. Daardoor wordt de ingebouwde functie toch uitgevoerd. Dat kan zowel in Lghtroom6 als in ACR9.1 voor PhotoshopCS6. Adobe zou misschien nog een bezwaar kunnen maken.

afbeelding van loesvanhees

Graag wil ik de preset Dehaze downloaden.