'Gratis' fotoboek van de mooiste mensen

Redactie 1152 0
Michel Szulc Krzyzanowski publiceert zijn nieuwste fotoproject in het boek The Most Beautiful People in the World. Hij zegt passie boven geld te verkiezen en het boek, op de verzendkosten na (16 euro), gratis aan te bieden.

De foto’s in The Most Beautiful People in the World zijn liggend afgebeeld zodat ze zo groot mogelijk kunnen worden weergegeven. Het zijn portretten van mensen die zichzelf de mooiste persoon op de wereld vinden. De portretten gaan vergezeld met beelden van hun leefomgeving en een eigen motivatie waarom ze zo mooi zijn. Ontwerper Teun van der Heijden maakte het geheel bovendien nog wat bijzonderder door bij elke schoonheid een pagina te maken die je uit kunt klappen. Hierdoor zie je drie fotopagina’s tegelijk wat de impact van de foto’s vergroot.


Foto © Michel Szulc Krzyzanowski - Aleksandra Sarbinovska

Ben jij de mooiste?

Wereldwijd verschenen er in kranten aankondigingen waarin mensen werden gevraagd om te reageren als zij zichzelf de mooiste van de wereld vonden. Szulc Krzyzanowski legde het begrip ‘mooi’ verder niet uit waardoor iedereen een eigen interpretatie kon geven aan hoe zij schoonheid ervaren. Hij bezocht in totaal meer dan 120 personen over de hele wereld. Alle leeftijden en inkomens en zowel mannen als vrouwen zijn vertegenwoordigd in de serie.

Opvallend is dat  Szulc Krzyzanowski besloot om niet van te voren zijn energie te steken in het regelen van financiën. Zijn intentie was om alleen zijn passie te laten spreken bij het op poten zetten van het project. Hij wilde daarom geen subsidie of sponsoring en koos ervoor om alles low budget te doen. In de tien bezochte landen zocht hij daarom partners die in zijn project geloofden. Vaak kregen de mooiste mensen in hun eigen land een publicatie in kranten en tijdschriften waardoor de financiering achteraf alsnog plaatsvond. Zo werd het project wereldwijd in meer dan negentien kranten en tijdschriften als feature gepubliceerd.


Foto: Michel Szulc Krzyzanowski - Roni Das

Gratis boek?

De documentatie laat mensen uit India, de Verenigde Staten, Brazilië, Mexico, Polen, China, Iran, Frankrijk, Spanje en Namibië zien. De productie van het boek wat over het project zou verschijnen werd eerder vanwege de crisis door uitgever Robert Delpire in Parijs afgebroken. Szulc Krzyzanowski geeft het nu zelf uit en verspreidt het wereldwijd via een door Teun van der Heijden ontworpen website. Hij zegt dat hij geheel in de geest van het project  het boek  buiten de verzendkosten gratis verstrekt. Doordat hij het gemiddelde van wereldwijde verzendkosten rekent, betaalt iedereen zestien euro, ongeacht waar je woont.

De financiering is volgens Szulc Krzyzanowski nog lang niet rond. De fotograaf hoopt dit alsnog voor elkaar te krijgen door een luxe editie van het boek uit te geven. Deze uitgave, verpakt in een luxe doos, kost 119 euro en moet ervoor zorgen dat het project uiteindelijk geen schuld oplevert.Foto: Michel Szulc Krzyzanowski - Mohsen Ataie

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie