Govert de Roos wint Grote Paul 2009

Julian 1827 0
Govert de Roos heeft de Grote Paul 2009 gewonnen. Daarmee is hij volgens zijn collega-fotografen de meest inspirerende en tot de verbeelding sprekende professionele fotograaf in Nederland.

Govert de Roos sluit zich met de onderscheiding aan in de rij van winnaars van de voorgaande jaren. Bestaande uit: Erwin Olaf, Anton Corbijn, Patricia Steur, Rineke Dijkstra, Vincent Mentzel en Desiree Dolron. De foto-onderscheiding is vernoemd naar Paul Huf, een van Nederlands belangrijkste fotografen in de 20e eeuw.

Dit jaar waren ook onder andere Kadir van Loohuizen, Koos Breukel en Frans Lanting in de running voor de Grote Paul. Een compleet overzicht van voorgaande winnaars en het klassement van 2009 is te zien op fotografenavond.nl


© Govert de Roos


© Govert de Roos

Govert de Roos

In 1982 namen Paul Huf en Govert de Roos (Amsterdam, 1953) een uniek initiatief. Verbolgen over de afwezigheid van de Nederlandse fotografie in de verschillende musea, begonnen zij met het samenstellen van een fotocollectie die zij met vooruitziende blik Dutch Photography noemden. Na 10 jaar vasthoudendheid en overtuiging beleefde in 1991 de collectie haar première in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, onder de titel Het Beslissende Moment. De collectie bestaat uit 164 foto’s van 164 fotografen.

Hij werkt voor talloze bladen. Daarnaast wordt hij veel gevraagd voor platen/cd-hoezen, waarin hij zijn creativiteit goed kwijt kan. Momenteel is hij actief binnen de wereld van muziek, theater en film. Inmiddels gaat ook zijn vrije werk een grotere rol spelen en exposeert hij van tijd tot tijd.

www.govertderoos.nl