GoPro trekt Apple-ontwerper aan als designhoofd

GoPro trekt Apple-ontwerper aan als designhoofd

PieterMolenaar 881 0
GoPro, maker van actioncamera's, heeft Daniel Coster aangesteld als vice president van de designafdeling. Coster was voorheen ontwerper op de industrial design-afdeling van Apple. Na bekendmaking van het nieuws schoot de koers van GoPro significant omhoog.

Daniel Coster werkte meer dan 20 jaar voor Apple en behoorde tot de vaste kern van de industrial design-afdeling van Apple, die onder leiding staat van de ontwerplegende Jony Ive. In zijn persbericht schrijft GoPro dat Coster onder meer bijgedragen heeft aan de ontwikkeling van de iPhone 4 en het draadloze toetsenbord voor de iPad. Ook zou hij 500 patenten op zijn naam hebben staan.

Surfttrip

GoPro-oprichter Nick Woodman memoreert in het persbericht over de eerste ontmoeting tussen hem en Coster. "Ironisch genoeg hebben Danny en ik elkaar voor het eerst ontmoet in december 2001, op het strant van Syulita, Mexico aan het begin van de vijf maanden durende surfttrip waar ik het eerste GoPro-prototype ontwikkeld en getest heb", aldus Woodman. "Zijn ontwerpverleden spreekt voor zichzelf, maar ik wil zeggen dat zijn komst hier bij GoPro ons veel energie geeft". Coster gaat zich in zijn nieuwe rol volgens GoPro actief bezighouden met alle aspecten van design bij GoPro, zowel hardware als software en diensten.

Hecht team

De overstap van Coster naar GoPro is bijzonder te noemen omdat de 19-koppige afdeling van Ive wordt gezien als een zeer hecht team. In de afgelopen twintig jaar zou alleen Doug Satzer vertrokken, naar Intel, terwijl Calvin Seid in 2014 overleed. Het gaat de laatste tijd niet zo goed met GoPro, dat onder meer last heeft van hevige concurrentie en een weinig divers productenaanbod. In januari kondigde het bedrijf een ontslagronde aan. Zes procent van het personeelsbestand konden hun biezen pakken.