GoPro toont eerste beelden gemaakt met eigen drone

GoPro toont eerste beelden gemaakt met eigen drone

PieterMolenaar 1543 0
GoPro, marktleider op het gebied van actiecamera's, geeft de eerste beelden vrij die gemaakt zijn met een prototype van haar eigen quadcopter. De drone is uitgerust met een GoPro 4-camera. Volgens GoPro zijn de beelden niet naderhand gestabiliseerd.

Tijdens het jaarlijkse re/code-evenement in mei 2015 kondigde GoPro aan dat het werkt aan een eigen quadcopter. De nu vrijgegeven video is het eerste tastbare resultaat van die ontwikkeling. Het is nog niet bekend hoe de drone er precies uitziet.

Quad en bos

In het begin van de twee minuten durende video zien we een tegenlichtshot in de schemering van een boerderij omgeven door bos, terwijl een wegrijdende quad stofwolken opwerpt en de drone vloeiend opstijgt. De quad wordt daarna nog een tijdje gevolgd. Ook zien we hoe de GoPro-drone het doet in krappe ruimtes als de quadcopter door een bos vliegt, rakelings langs takken. De video eindigt weer met beelden van de quadrijder.

Vertraagd

Op de vloeiende beelden is wel wat af te dingen. Hoewel GoPro claimt dat de beelden na de opnames niet digitaal zijn gestabiliseerd, wordt in de comments van de video op Youtube opgemerkt dat een aantal squenties vertraagd worden weergegeven. Waarschijnlijk is voor de opnames een hogere framerate gebruikt, daardoor lijkt een drone al snel vloeiender te bewegen. 

Concurrent voor DJI

GoPro wil met het uitbrengen van een eigen drone zijn markt uitbreiden. Vanwege de grote populariteit van GoPro-camera's kan het bedrijf daardoor zeker een concurrent vormen voor DJI, de bekende fabrikant van quadcopters voor cameragebruik. DJI beweegt juist de andere kant op en kondigde in september 2015 de Zenmuse X5 en X5R aan, twee gestabiliseerde cameramodeles met m4/3-vatting voor professioneel gebruik. De modules kunnen ook raw-video in 4k-resolutie opslaan.