Google verleent financi

Redactie 441 0
Adobe Photoshop draait momenteel alleen op Windows en Apple computers. Een doorn in het oog voor gebruikers van het gratis besturingssysteem Linux, zo ook voor Google.

Wine
Zoekgigant Google springt hier op in door financiële steun te verlenen aan de programmeurs van CodeWeaver. Het softwarepakket ‘CrossOver Linux’ van dit bedrijf, met als basis de 'compatibiliteitslaag' Wine, laat Windows software draaien op Linux systemen. Daarvoor moeten alle Windows commando’s omgezet worden naar instructies begrijpbaar voor het Linuxsysteem, een proces dat nogal wat voeten in de aarde heeft.

“We steunen de programmeurs van CodeWeaver om Photoshop CS en CS2 beter te laten werken onder CrossOver Linux/Wine,” zegt Dan Kegel van Google’s software engineering team. “Photoshop is een van de programma’s waar Linux gebruikers met smart op zitten te wachten, we zijn blij te kunnen melden dat het nu al redelijk goed werkt, maar we blijven bezig met verbeteren.”

Google maakt al gebruik van Wine om het eigen bewerk- en beheerpakket Picasa te laten draaien onder Linux. Photoshop is een veel groter en gecompliceerder pakket en inmiddels al bij versie CS3 aanbeland, dus er is nog genoeg werk aan de winkel.

Belangen
Dan rest de vraag waarom Google geld over heeft voor het laten draaien van Photoshop op Linux. De hevige concurrentiestrijd met softwaregigant Microsoft lijkt een logische verklaring. Een vlekkeloze Photoshop ondersteuning voor Linux zal de keuze voor een definitieve overstap op het gratis besturingssysteem voor veel gebruikers en bedrijven een stuk makkelijker maken.

Adobe lijkt de lachende derde. Met deze gang van zaken hoeft het bedrijf zelf immers geen geld te steken in het ombouwen van haar software voor Linux systemen.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie