Google Project Glass: foto's maken zonder camera in de hand

Jasper van Bladel 2229 0
Als het aan Google ligt, maken we binnenkort foto's zonder een camera vast te houden. De zoekgigant is bezig met Project Glass, een bril die een virtuele laag over de werkelijkheid plakt. Prototypes worden intussen getest door werknemers van het bedrijf.

De temperatuur geprojecteerd in je gezichtsveld en navigatie in je ooghoek, dat is de bedoeling van Project Glass. Doel van dat project is een apparaat te ontwikkelen dat een tweede, virtuele, laag over de werkelijkheid legt. Via een soort bril kun je die extra laag zien. Google is redelijk ver met het ontwikkelen van een dergelijk systeem, prototypes zijn al in gebruik. Foto's maken met de bril kan ook, daar zijn al twee voorbeelden van verschenen. 

Bediening met stem

Via de laag kan Google je  allerlei dingen laten zien. De tijd, tekstberichten, het weer en navigatie. Kortom, allemaal zaken waar we nu afzonderlijke apparaten voor nodig hebben. Je 'bedient' het apparaat met je stem. Hieronder staat een filmpje waarin Google laat zien hoe het allemaal werkt. 

Foto's zonder camera

Met het augmented realitysysteem kun je dus ook foto's nemen op elk denkbaar moment. Bijzonder, want zo hoef je dus geen camera meer vast te houden of mee te nemen. Handig als je bijvoorbeeld je handen ergens voor nodig hebt of geen tijd of ruimte hebt om je camera te pakken of mee te nemen. Je zegt gewoon dat je een foto wilt maken en het gebeurt. Op de foto is precies te zien wat jij op dat moment ziet. Het resultaat kun je dan delen via internet.


De eerste testfoto met daarop interviewer Charlie Rose © Project Glass

Testfoto's

De foto's die je uiteindelijk krijgt hebben een resolutie van 2048 x 1536 pixels. Op dit moment zijn mensen van Google prototypes aan het testen en verschijnen er testfoto's op Google+. Op de eerste foto zagen we interviewer Charlie Rose en werd live op televisie genomen door ontwikkelaar Sebastian Thrun. Nu is er een tweede foto op Google+ geplaatst, alweer door Thrun. We zien zijn zoontje Jasper terwijl hij rondgezwierd wordt door zijn vader die de techniek aan het proberen is.


De tweede testfoto met Thrun's zoon Jasper © Project Glass

Betere kwaliteit

De foto's zijn niet van enorm hoge kwaliteit, ze doen wat denken aan telefoonfoto's van een tijd terug. De tweede foto is al bruikbaarder dan de eerste foto, een reden daarvoor is natuurlijk dat die in de buitenlucht genomen is en de eerste in een donkere studio.

Er moet nog veel verbeterd worden, maar de ontwikkelingen gaan hard bij een bedrijf als Google. Mogelijk gaan we nog veel horen van Project Glass.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper