Google maakt Nik Collection gratis

Google maakt Nik Collection gratis

PieterMolenaar 2007 0
Google stelt zijn Nik Collection-filterplugins voor Photoshop, Lightroom en Aperture gratis ter beschikking aan Windows- en Mac OS X-gebruikers. Voorheen kostte het gehele fotobewerkingspakket nog 149 dollar. Google zegt zich meer te willen richten op mobiel.

Google nam in 2012 het Duitse softwarebedrijf Nik over dat zes plugins voor Photoshop, Lightroom en Apple Aperture als bundel aanbood voor 500 dollar. Zes maanden na de overname verlaagde Google de prijs hiervoor naar 149 dollar. Nu biedt Google de fotobewerkingssoftware gratis aan.

Toekomst onzeker

Hoewel de stap voor consumenten op de korte termijn positief is, lijkt het erop dat de Nik Collection niet verder ontwikkeld wordt. Google geeft namelijk als reden voor het gratis beschikbaar stellen van de Nik-desktopsoftware dat zijn focus ligt bij de ontwikkeling van fotobewerkingstools voor mobiele apps en diensten als Snapseed en Google Photos. Eerder al stopte Google met de desktopversie van Snapseed, vlak voor de prijsverlaging in 2013 van de Nik Collection naar 149 dollar. 

Nik Collection

De huidige Nik Collection bestaat uit zeven plugins. Zo bestaat Color Efex Pro uit een serie filters om kleuren in foto's te corrigeren en creatieve effecten toe te passen, kan je met Silver Efex Pro en Analog Efex Pro experimenteren met technieken uit het analoge cameratijdperk en met HDR Efex Pro kan je natuurlijk of extreem los met hdr-technieken. Verder bestaat de plugincollectie uit de tools Viveza, Sharpener Pro en Dfine.