GKf viert 65-jarig bestaan met fotofestival

Julian 464 0
De beroepsvereniging voor fotografen GKf viert op zaterdag 23 oktober het 65 jarig bestaan met een internationaal festival in Foam_Fotografiemuseum Amsterdam. Het thema is: ‘de waarde van fotografie’.

Wat is de waarde van fotografie in onze huidige samenleving? Het medium lijkt populairder dan ooit, fotomusea worden goed bezocht en fotografie opleidingen krijgen veel meer aanmeldingen dan dat er plaatsen zijn. Particuliere opleidingen schieten als paddenstoelen uit de grond. Prijzen voor foto's op kunstveilingen breken record na record. Maar ondertussen nemen de mogelijkheden tot publicatie van fotoseries af. Bladen en kranten staan onder druk door een afnemende advertentiemarkt en bezuinigen als eerste op fotografie. Auteursrechten staan onder grote druk omdat uitgeversconcerns met wurgcontracten zwaaien. Ondertussen experimenteren fotografen met nieuwe media en zoeken andere wegen tot het vergaren van inkomen en verspreiding van hun werk. Onder fotografen leeft er een grote behoefte tot uitwisseling van ervaringen.

Festival

Het GKf-festival op 23 oktober zal plaatsvinden midden in de tentoonstelling van een grote GKf-legende: Johan van der Keuken. In drie zalen van het museum zullen gelijktijdig debatten, presentaties en workshops gegeven worden, daarnaast zullen er op andere plekken in het gebouw portfoliobesprekingen en filmpresentaties gehouden worden.

Doel

Met het GKf festival toont de GKf zijn netwerk en communicatieve functie aan de fotografische gemeenschap en aan fotografieliefhebbers. Daarnaast is het doel om jonge fotografen en fotografiestudenten te introduceren in het belang van beroepsverenigingen en hen te betrekken bij de thema’s en discussies die in het beroepsveld spelen.

Gratis

Het festival is gratis en toegankelijk voor fotografen, fotografiestudenten en voor iedereen met belangstelling voor fotografie. Het museum gaat open om 10.00 en sluit om 18.00 uur.