Gigapixelpanoramarecord wederom overtroffen

Redactie 703 0
Nog geen week nadat de Spaanse stad Sevilla het gigapixelpanoramarecord overnam van Boedapest, heeft Rio de Janeiro het record alweer overgenomen. De Braziliaanse stad hield het record al in juli vorig jaar en mag zich nu weer wereldrecordhouder noemen.

Professor Pedro Sander van de Hong Kong University of Science and Technology heeft samen met een team maanden gewerkt aan zijn wereldrecordfoto. 's Wereld grootste digitale foto bedraagt daarmee nu 150 gigapixels. De plaat van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro is samengesteld uit elfduizend foto's van ieder 18-megapixels. Op hoge kwaliteit neemt de foto de oppervlakte van een voetbalstadion in; op gemiddelde kwaliteit zouden dat er minimaal twee keer zoveel zijn.


Sugar Loaf

Om de foto vanaf de 'Sugar Loaf' te schieten maakte het team gebruik van een GigaPan-robotische arm. De vorige foto, 'slechts' 67 gigapixels groot, was genomen vanaf het wereldberoemde Christusbeeld. Het fotograferen an sich duurde niet heel lang: binnen vijf uur was het team klaar. Het elkaar plakken van de foto's daarentegen duurde vervolgens enkele weken. Het uploaden van de foto naar een website duurde daarna nog eens een hele week.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie