Gigapixelfoto’s binnen handbereik

Julian 1224 0
De GigaPan, een apparaat dat je compact omtovert in een gigapixelcamera was al jaren in ontwikkeling, maar is nu dan echt beschikbaar voor 379 dollar. Ook is een nieuwe versie voor grotere camera’s op komst.

GigaPan Systems heeft de GigaPan Epic gelanceerd. Je plaatst een compactcamera op het apparaat en vervolgens wordt er binnen enkele minuten volautomatisch een gigapixel­panorama in elkaar gezet. GigaPan Systems is de commerciële tak van wat begon als samenwerking tussen onderzoekers van de NASA en de Carnegie Mellon University. Het bedrijf wil de GigaPan-technologie bereikbaar maken voor het grote publiek.


GigaPan Epic
De GigaPan Epic kan gebruikt worden met vrijwel alle compactcamera’s om gigapixelpanorama’s te maken; foto’s van 1000 of meer megapixels. Met behulp van een robotarmpje drukt de Epic de sluiterknop van de camera in, terwijl het apparaat het blikveld van de camera steeds een stukje verplaatst. De honderden, of duizenden individuele foto’s download je vervolgens naar je computer en de GigaPan Stitcher software combineert ze tot een gigapixelpanorama.


Community

Het GigaPan-project bestaat niet alleen hardware, maar ook een bijbehorende community-website waar panorama’s gedeeld kunnen worden. Oorspronkelijk maakte het project deel uit van een cultureel uitwisselingsprogramma, het Global Connection Project, wat met behulp van beelden mensen over de hele wereld met elkaar in verbinding brengt. Op www.gigapan.org zijn inmiddels meer dan 10.000 panorama’s te zien, gemaakt durende de betafase van het project.

Zo gebruikte fotograaf David Bergman de GigaPan Epic om een panorama te maken tijdens de inauguratie van President Barack Obama. De foto is inmiddels miljoenen keren bekeken en haalde zelfs CNN.


Prijs en beschikbaarheid
De GigaPan Epic met GigaPan Stitcher en GigaPan Viewer software is verkrijgbaar voor 379 dollar. Binnenkort komt er een grotere GigaPan Epic 100 op de markt, met ondersteuning voor (kleine) dslr-camera’s. De Epic 100 gaat 449 dollar kosten.