Gigapixel panorama

Redactie 615 0
De Gigapan maakt met behulp van een gewone camera probleemloos panorama

Gigapixel panorama’s worden al langer gemaakt. Er zijn specialistische - peperdure -  camera’s voor op de markt. Maar ook voor amateurs is het geen onmogelijk opgave. Een goed statief, panoramabalhoofd, handwerk en veel precisie zijn momenteel het recept voor een groot panorama.

De Gigapan zou dit makkelijker moeten maken. Het is een robot die je het meeste werk uit handen neemt. Schroef de Gigapan op een statief, bevestig je camera aan het apparaat en de rest gaat vanzelf. Binnen 10 minuten schiet de Gigapan zo’n 360 foto’s. Elke foto onder een iets andere hoek. Naderhand worden de foto’s op de computer gecombineerd tot een groot panorama, waarbij tot de kleinste details ingezoomd kan worden.

De Gigapan is een initiatief van het Global Connection Project (GCP). Dit project wordt gesteund door de NASA, Google en National Geographic. De panoramarobot werd ontwikkeld aan de Carnegie Mellon universiteit in Pennsylvania. Het doel van het project is om mensen wereldwijd, van verschillende culturen, dichter bij elkaar te brengen. Gedetailleerde foto’s van onbekende plaatsen zouden hier aan bij moeten dragen.

Onderdeel van het project is de website www.gigapan.org, waar panorama’s van over de gehele wereld bekeken kunnen worden.

Momenteel verkeert de Gigapan in testfase. Wanneer het apparaat op de markt verschijnt en tegen welke prijs is voorlopig niet bekend. Maar de Gigapan zou voor een grote doelgroep betaalbaar moeten zijn. Eind 2007 was het mogelijk om in te schrijven voor een publieke beta, de kosten voor de 'Beta Consumer Gigapan' waren toen 279 dollar. 

Beta Consumer Gigapan 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie