Gezien op photokina: Bruce Gilden

Gezien op photokina: Bruce Gilden

Fabienne Keijzer 1860 1
Tijdens de photokina is er naast nieuwe apparatuur en gadgets ook veel inspirerende fotografie te vinden. Photokina-partner Leica heeft een Masters of Photography Gallery waar het werk van vijftien Leica-fotografen hun mooiste beelden tentoonstellen. Deze fotograaf, Bruce Gilden, viel ons op.

American Made op photokina

Wanneer je de Leica Masters of Photography-zaal inloopt word je vrijwel meteen geconfronteerd met de indrukwekkende beelden van Bruce Gilden. ‘American Made’ bestaat uit 15 portretten van mensen met een erg bijzonder gelaat. De portretten zijn geprint op glas en meten 2,7 bij 1,8 meter, de grootste single-sheet prints ooit gemaakt. Gilden houdt niet van doorsnee gezichten, hij is op zoek gegaan naar mensen waaraan je kunt zien dat ze een heftig verhaal bij zich dragen. Gilden: “Iedereen heeft littekens, zichtbaar of niet. Deze littekens intrigeren mij en ik voel me aangetrokken tot de verhalen die ik erin zie. Iedere ontmoeting met een persoon brengt een nieuw perspectief met zich mee over de ups en downs in het leven van een mens.”
Bruce Gilden photokinaBruce GildenBruce Gilden photokina

Bruce Gilden

Gilden, geboren in Brooklyn in 1946, was niet altijd fotograaf. Hij studeerde sociologie aan de Penn State University toen hij in 1968 de film Blowup zag. Naar aanleiding van Antonioni’s film kocht hij zijn eerste fotocamera. Hij volgde een paar avondlessen aan de School of Visual Arts, maar heeft het vak vooral zelfstandig geleerd en heeft zich gespecialiseerd in straatfotografie. Gilden staat bekend om zijn extreem gedetailleerde foto’s. Hij fotografeert zijn objecten heel dichtbij. “If the picture isn’t good enough, you aren’t close enough”, zo zegt hij zelf. Het werk van Bruce Gilden is veel geroemd. Zo ontving hij de European Publishers Award for Photography en is hij sinds 2013 een Guggenheim Fellow.
Bruce Gilden photokina

DIGIFOTO & Photokina 2016

DIGIFOTO is aanwezig in Keulen met een groot redactie team bestaande uit fotografen, journalisten en een video team. Lees hier alles over Photokina 2016 en volg Facebook, Twitter, Instagram & Google+ voor het laatste nieuws!

Lees ook: Bruce Gilden: Detroit - The Troubled City

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne

afbeelding van Emperor René

Mooi artikel en intrigerende en prachtige fotografie.
Succes in Keulen tijdens de laatste dagen van de Photokina!