Geveild: oude 'nieuwe' camera's

Redactie 1145 0
Ze zijn tientallen jaren oud maar nog nooit gebruikt; Tamarkin Photographica, een Amerikaans veilinghuis, liet liefhebbers en verzamelaars bieden op klassiekers van onder andere Leica en Nikon. De voorjaarsveiling bevatte een aantal interessante objecten.

'Misschien wel de geweldigste camera ooit door ons geveild', zo beschrijft Stan Tamarkin de Leica M2 Black. Stan, de grote baas van Tamarkin, schatte de verkoopprijs op vijfentwintigduizend dollar en kreeg precies gelijk. De M2 werd in 1957 geïntroduceerd en het geveilde object zat nieuw de in doos. 'Er heeft nog nooit één rolletje film in gezeten', aldus Stan.

De Leica M2 Black waar nog nooit een filmrolletje in heeft gezeten.

Eén van de grootste opbrengsten uit de verzameling kwam van een Leica 72 18x24. De koper lapte achttienduizend dollar voor het collectors item. De geschatte opbrengst lag tussen de achttienduizend en de vijfentwintigduizend dollar. Net als de M2 bracht de 72 dus ook enkel de minimaal geschatte verkoopprijs op. Volgens Tamarkin is het wel een van de meest zeldzame camera's in zo'n goede staat, waarbij de lens nog met een schroefdraad wordt bevestigd.


De Leica 72 18x24.

Kleine winst

Zo spectaculair als de twee camera's was de opbrengst van de veiling echter niet. Van grotere objecten lag het aangenomen bod ongeveer 100 dollar boven de laagste geschatte opbrengst. Bijvoorbeeld een meetzoeker van Nikon: het veilinghuis dacht de camera voor 750 tot 1250 dollar te verkopen; de hoogste bieder had er 850 dollar voor over. Kleine objecten brachten wel meer op, met uitschieters van 950 dollar boven de laagst geschatte opbrengst. Het gemiddelde bleef echter steken op 100 dollar meer dan verwacht.

Wie geïnteresseerd is in zeldzame Leica's, is bij Tamarkin aan het goede adres. Het koopt en verkoopt al sinds 1971 klassiekers. Komende winter is er weer een veiling, maar daarvoor moet je wel naar Amerika afreizen.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie