Gettyimages gaat kleine foto’s verkopen voor 5 euro

Julian 1157 0
Beeldleverancier Gettyimages komt met de nieuwe ‘Web & Mobile images’. Met de afbeeldingen van 170 en 280 pixels breed, voor een prijs van 5 tot 15 euro, richt het bedrijf zich op blogs en mobiele content.

Waar Gettyimages voorheen met name het duurdere marktsegment bediende, gaat het bedrijf nu ook foto’s voor kleine bedragen verkopen. Volgens Gettyimages is er een groeiende vraag naar kwaliteitafbeeldingen voor onlinegebruik. Websites en blogs moeten regelmatig hun afbeeldingen bijwerken, maar zijn niet bereid daar hetzelfde voor te betalen als voor drukwerk. Ook het groeiende ongeoorloofde gebruik fotomateriaal zou een katalysator geweest zijn voor de nieuwe prijsstructuur. De lage prijs moet een stimulans vormen om te betalen voor het gebruik van afbeeldingen.

De goedkope foto’s komen uit dezelfde collecties als het duurdere aanbod van de beeldleverancier. Het verschil zit hem in de afmetingen. Waar voorheen de kleinst verkrijgbare foto 413 pixels in de breedte bedroeg, is dat nu 170 pixels. De kleine afbeeldingen mogen alleen gebruikt worden voor het internet. Daarmee wil het bedrijf haar fotografen verzekeren dat de verkoop voor drukwerk niet beïnvloed zal worden. Naast de toevoeging van de kleinere bestandsformaten gaat de prijs van de 413-pixels brede foto’s omlaag, van 49 naar 35 euro.

Microstock

GettyImages verkoopt al langer foto’s voor (zeer) lage bedragen, maar doet dat via haar eigen microstockwebsite iStockphoto. Volgens Getty zal de nieuwe prijsstructuur geen invloed hebben op de verkoop van microstockfoto’s, die een andere markt bedienen.