Getty Images gaat betalen voor foto’s op Flickr

Julian 796 0
Getty Images, ‘s werelds grootste leverancier van foto’s en video’s gaat via Flickr actief op zoek naar hoogwaardig kwalitatief fotomateriaal. Geselecteerde fotografen komen in aanmerking voor flinke vergoedingen als ze hun werk via Getty verkopen.

Yahoo (het moederbedrijf van Flickr) heeft daarvoor een deal gesloten met Getty. Medewerkers van Getty Images zullen Flickr afzoeken naar interessante foto’s van hoge kwaliteit. Vinden ze iets naar hun gading? Dan zal de Flickr-fotograaf uitgenodigd worden om een bijdrage te leveren aan het speciale Flickr-archief van Getty Images. De maker kan een flinke betaling tegemoet zien bij verkoop, de fotografen in spé krijgen eenzelfde vergoeding als de professionele fotografen in dienst van het bedrijf.

Volgens Jonathan Klein van Getty Images kan Flickr op bepaalde gebieden bijdragen aan het aanbod van Getty. Zo kunnen er foto’s betrokken worden uit regio’s van de wereld waarin de beeldleverancier nu niet of nauwelijks vertegenwoordigd is. Ook ziet Klein een element in foto’s van hobbyisten dat bij professionele (commerciële) fotografie vaak ontbreekt: authenticiteit. Volgens Klein zijn adverteerders hier naar op zoek en is Flickr een ideale plaats om dergelijke beelden te vinden.

Getty rekent gewoonlijks zo’n 500 tot 600 dollar voor een exclusieve licentie (voor bepaalde tijd) van een foto. De fotograaf krijgt zo’n 30 tot 40 procent van dat bedrag. Een foto voor niet-exclusief gebruik kost bij Getty gemiddeld 250 dollar, waarvan 20% naar de fotograaf gaat.

Opvallend is dat Getty Images al een site heeft (iStockPhoto.com) waar amateurs hun foto’s kunnen verkopen. De opbrengsten zijn hier echter véél lager, een foto levert hooguit enkele dollars op.  Maar volgens Klein zijn de foto’s op Flickr van zo’n hoogwaardige kwaliteit dat een hoge prijs te verantwoorden is.

In de komende maanden zal Getty Images beginnen met het uitnodigen van fotografen op Flickr. De geselecteerde foto’s worden vervolgens via gettyimages.com tentoongesteld en verkocht.