Geruchtenrondje: X100S-opvolger, nieuwe OM-D, Sony RX1S, 7D Mark II op 5 september?

Julian 2657 1
Halverwege september gaat de Photokina van start. De tweejaarlijkse fotobeurs is altijd goed voor grote aankondigingen van camerafabrikanten en het lijkt erop dat we dit jaar veel moois te zien krijgen. We maken een rondje langs de nieuwste geruchten.

Het is momenteel betrekkelijk rustig in de fotografiewereld als het gaat om nieuwe producten. Je zou het echter ook de stilte voor storm kunnen noemen, want op 16 september gaat de Photokina 2014 van start. In de aanloop naar en op de beurs zullen er veel nieuwe camera's aangekondigd worden. We lopen de geruchten langs om een indruk te krijgen van wat we kunnen verwachten.

Nieuwe Olympus OM-D-camera

Volgens 43rumors kondigt Olympus op de Photokina een gloednieuwe OM-D-camera aan. Details zijn er nog niet en het is dan ook speculeren waar Olympus precies mee komt. Met de OM-D E-M5, E-M10 en E-M1 is de line-up behoorlijk compleet. Gaat Olympus een van deze modellen opfrissen of komt er een camera in een nieuwe serie? We zijn benieuwd!

Sony RX1S met kromme sensor en 35mm f/1.8-objectief

Uit het Sony-kamp komt steeds meer informatie naar buiten over een kromme sensor. Sony heeft al prototypes getoond van dergelijke technologie. Een kromme sensor leent zich uitstekend voor een camera met vast objectief. Dit moet betere beeldkwaliteit in de hoeken opleveren.

SonyAlphaRumors komt nu met het gerucht dat er een RX1S op komst is, een variant op de RX1 met fullframe-sensor, de 'S' zou een gekromde sensor krijgen met vergelijkbare ruisprestaties als de nieuwe A7S. Op de compact zou een 35mm f/1.8-objectief gemonteerd worden. Mocht het zover komen, dan hopen we dat Sony ook een elektronische zoeker in de behuizing stopt. De huidige RX1 en RX1R met 24-megapixel fullframe-sensor en 35mm f/2-objectief hebben geen ingebouwde evf.

Fujifilm X100T of X200?

Geruchten over een opvolger van de X100S zijn niet nieuw. Begin dit jaar doken er al verhalen op over dit toestel. Nu duiken er weer geruchten op die de eerdere specificaties bevestigen.

Over de naam bestaat nog twijfel, het toestel zou als de Fujifilm X100T of als X200 door het leven kunnen gaan. Verwacht wordt dat de X100S-opvolger een 24-megapixelsensor, verbeterde elektronische zoeker en snellere autofocus krijgt.

Canon introduceert EOS 7D Mark II op 5 september

Aan geruchten over de Canon EOS 7D Mark II geen gebrek de afgelopen jaren. Nu lijkt het echter vrijwel zeker dat we in september eindelijk de opvolger van de 7D uit 2009 te zien krijgen. Volgens de nieuwste geruchten kondigt Canon het toestel op 5 september aan, tien dagen voor de start van de Photokina.

Nikon D9300?

Als Canon met de EOS 7D Mark II komt, zal Nikon daar dan iets tegenover stellen? Veel gebruikers wachten nog altijd op een D400 als opvolger van de D300, of die ooit gaat komen is nog de vraag.

In april dook er een gerucht op over de Nikon D9300, een high-end DX-camera die de D300(S) zou moeten doen vergeten. Er zijn momenteel geen nieuwe aanwijzingen over deze camera, maar we kunnen ons niet voorstellen dat Nikon de Photokina stilletjes aan zich voorbij laat gaan.

Nieuwe Sigma-objectieven, maar welke?

Dat Sigma met nieuwe objectieven op de Photokina komt is vrijwel zeker. In 2012 maakte de fabrikant een grote omschakeling met de introductie van het nieuwe Global Vision-programma en de objectieven in drie categorie├źn: Art, Contemporary en Sports. Dat heeft al veel moois opgeleverd en we zijn dan ook benieuwd wat ons in september te wachten staat.

Sigma-rumors maakte een lijst met objectieven die mogelijk in 2014-2015 verschijnen, volgens de geruchtensite is de kans (maar liefst 99%) op een 24mm f/1.4 en 85mm f/1.4 Art het grootst. Een 135mm f/1.8 (of f/2), wellicht met OS, wordt geschat op 70%. De lijst beslaat daarnaast nog meer veel meer moois, waaronder een 300-600mm.

afbeelding van Anoniem

Ik hoop niet dat de RX1s een ingebouwde EVF krijgt... Dat optische opsteek zoekertje is prachtig en in elke situatie goed zicht. Nadelen heeft het niet, de beeldhoek van de lens is vast en komt overeen met de beeldhoek van de optische zoeker.