Geruchtenrondje: Fujifilm X-T1, Olympus E-M10, Nikon D4S specs, high-end Samsung, geen Canon 7D Mark II

Julian 4116 0
De geruchtensites draaien op volle toeren. Begin februari vindt in Japan de CP+-fotobeurs plaats. Vlak voor en tijdens de beurs kunnen we veel nieuws verwachten. We maken een rondje langs de nieuwste geruchten.

Op 28 januari zal de Fujifilm X-T1 geintroduceerd worden, daar is FujiRumors althans van overtuigd. De nieuwe camera in de X-serie heeft een behuizing die is afgedicht tegen stof en vocht en krijgt een dslr-achtig uiterlijk. Dat wisten we al, maar er is nu wat meer informatie bekend.

Volgens de nieuwste berichten krijgt de X-T1 snelle tracking-autofocus, kan de camera fotograferen met 8 beelden per seconde en is er ondersteuning voor SDXC UHS-II-geheugenkaarten, de opvolger van de UHS-I-standaard die momenteel gebruikt wordt.

Fujifilm X-T1 schets

Meer informatie over Olympus OM-D E-M10

Ook de komst van de Olympus OM-D E-M10 is zo goed als zeker. Volgens de nieuwste geruchten zal de Olympus de OM-D E-M10 voorzien van drie-assige beeldstabilisatie, in plaats van het systeem dat beweging over vijf assen kan combineren dat in de OM-D E-M5 en OM-D E-M1 gebruikt wordt. Dat duidt erop dat de camera lager gepositioneerd wordt, we verwachten dus een vriendelijk prijskaartje.

Daarnaast zou de Olympus OM-D E-M10 kleiner worden dan de E-M5, volgens 43rumors moeten we een behuizing in PEN-formaat verwachten, maar dan met een elektronische zoeker bovenop. Ook zou een flitser zijn ingebouwd in de behuizing, in de E-M5 is die afwezig.

Samen met de Olympus OM-D E-M10 komen er drie nieuwe objectieven. Deze 25mm f/1.8, 14-42mm pancake-zoom en 9mm f/8 fisheye Body Cap Lens lekten al uit.

Olympus objectieven

Nikon D4S specificaties

Nikon maakte op de CES bekend dat de D4S op komst is. Naar de specificaties is het nog gissen, we verwachten geen hele grote veranderingen. NikonRumors heeft een lijstje opgesteld. Volgens hen krijgt de D4S dezelfde 16-megapixelsensor, een hogere framerate, verbeterde autofocus, betere prestaties bij weinig licht en een verbeterde filmfunctie.

Nikon D4S
De Nikon D4S, getoond op de CES in Las Vegas - Foto © Engadget.com

Samsung 50-135mm f/1.8-2 en 24mm f/1.4

Volgens PhotoRumors komt Samsung dit jaar met twee nieuwe NX-camera's. Het zou gaan om instapmodellen. In ieder geval kunnen we een NX3000 verwachten. Er volgt ook nog een high-end model boven de NX30, maar daar zullen we waarschijnlijk tot 2015 op moeten wachten. Mogelijk gaat dat om een fullframe-camera.

Na de lichtsterke 16-50mm f/2-2.8 die Samsung samen met de NX30 introduceerde volgen er meer high-end-objectieven voor het NX-systeem. Zo zou er een 50-135mm f/1.8-2 S ED OIS op komst zijn en ook wordt een 24mm f/1.4 S ED verwacht. Tot slot werkt Samsung aan een 300mm f/2.8, maar die wordt vermoedelijk pas in 2015 aangekondigd.

Samsung presentatie

Geen opvolger voor EOS 7D op de CP+

Volgens CanonWatch zal Canon niet de langverwachte opvolger voor de EOS 7D introduceren op de CP+-beurs. Wel komen er mogelijk nieuwe dslr's in de vorm van opvolgers voor de 700D en 100D. Wij denken aan de EOS 750D en 150D, of 200D. Mogelijk worden deze camera's uitgerust met de Dual Pixel AF-sensor uit de EOS 70D.

Canon EOS 750D

Canon EOS-A1, hybride zoeker?

Uit het Canon-kamp komen ook geruchten over een spiegelreflex met hybride zoeker, die zowel elektronisch als optisch beeld kan weergeven. Deze techniek zal in een high-end-camera met aps-c-sensor terechtkomen volgens de geruchten. Het toestel zou geoptimaliseerd worden voor zowel fotografie als video. Mogelijk gaat het nieuwe model als de Canon EOS-A1 door het leven.

Canon G1 X Mark II

Twee jaar geleden bracht Canon de PowerShot G1 X op de markt. Een compactcamera met grote sensor. Op Xitek zijn details verschenen over een tweede versie. De Canon G1 X Mark II zou een 20,2-megapixelsensor krijgen in 1.5-inchformaat, een aanraakgevoelig 3-inch lcd, DIGIC 6-processor, optische zoeker en een 24-120mm f/2.8-5.8-objectief. Het ontwerp en formaat zou gelijk zijn aan de eerste versie.

Canon G1 X

Sony: Nieuwe objectieven

Bij Sony worden nieuwe objectieven verwacht. De fabrikant zou met een lichtsterke zoom komen voor aps-c-camera's met de E-vatting. Mogelijk gaat het om een 16-50mm f/2.8 of een 17-55mm f/2.8.

Ook zouden er twee nieuwe FE-objectieven op stapel staan, deze zijn geschikt voor de Sony A7 en A7R. Het gaat vermoedelijk om een lichtsterke Zeiss prime en een zoom met diafragma van f/4. Dit tweetal komt in maart, aldus SonyAlphaRumors.

Er wordt ook gesproken over een 70-200mm f/2 van Sony. Dit objectief zou zo'n 3000 euro kosten. Het lijkt ons wat onwaarschijnlijk, een dergelijk objectief zou erg groot en zwaar worden en gezien de prijs die Canon voor een 200mm f/2 vraagt zou je ook een hoger prijskaartje verwachten. Mogelijk is het een objectief dat is aangepast op de beeldcirkel van aps-c-camera's. Dat drukt het gewicht, formaat en de prijs.

Sony FE roadmap
Objectieven-roadmap van Sony