Geruchtenrondje: Canon-hack, Leica T, Sony A77II, Fujifilm X30

Julian 5495 5
Geheimen blijven vrijwel nooit helemaal bewaard in de camerawereld. We speuren de geruchtensites af op zoek naar het laatste nieuws. Wat kunnen we de komende tijd verwachten? In het geruchtenrondje doen we een poging om de toekomst te voorspellen.

Hoe hard we ook ons best doen, concrete nieuwe geruchten over de Canon EOS 7D Mark II of Nikon D400 zijn er niet te vinden. Dit zijn waarschijnlijk de twee camera's waar het meest gewacht (of gehoopt) wordt. Dat wil niet zeggen dat het stil is op het geruchtenfrond. Bij vrijwel ieder merk hangt er iets in de lucht. Van nieuw glaswerk tot camera's en zelfs een heuse hardwarehack. We maken een rondje.

Update 6 maart: 'Nikon D800 krijgt opfrisbeurt dit jaar'

Volgens NikonRumors komt er dit jaar mogelijk een 'refresh' voor de Nikon D800. Verwacht geen grote veranderingen, maar bijvoorbeeld een D800S met iets verbeterde ruisprestaties, hogere snelheid en een wat hoger prijskaartje. Vergelijk het met de stap van de D4 naar de D4S.

In totaal zou Nikon dit jaar drie a vier nieuwe dslr's presenteren. We hebben in 2014 al twee nieuwe spiegelreflexen voorgeschoteld gekregen: de D3300 en D4S. Mogelijk komt er dit jaar nog een D7200 en de genoemde D800S. Wij blijven dus zitten met de vraag of er ooit nog een D400 komt...

Canon EF-S 24mm STM op komst?

Volgens CanonRumors kunnen we deze zomer van Canon een EF-S 24mm STM-objectief verwachten voor aps-c-camera's. Over het diafragma wordt niet gerept, maar we hopen op een lekker lichtsterk exemplaar.

Ook spreekt de geruchtensite van een nieuwe USM-motor die mogelijk dit jaar wordt gepresenteerd. Deze zou als C-USM door het leven gaan, wat staat voor Compact Ultrasonic Motor. De techniek zou mogelijk in een nieuw 50mm-objectief gepresenteerd worden.

Hardwarehack voor Canon-camera's?

Er gaan wilde geruchten over een hardwarehack voor de Canon EOS 5D Mark III. Wat de hardwarematige aanpassing precies verbeterd wordt niet duidelijk gemaakt, wel wordt al gesproken over een prijs: voor zo'n 1000 euro zouden er verbeteringen in het binnenwerk van de camera gemaakt kunnen worden. CanonWatch neemt de geruchten met een flinke korrel zout en wij kunnen de website daar geen ongelijk in geven. Eerst zien, dan geloven.

Leica T typ 701 is compacte systeemcamera, komt in april

Dat Leica met de T typ 701 komt is zeker: de registratie voor het toestel dook al op. Wat het precies is wisten we nog niet, LeicaRumors zegt meer te weten. Volgens de geruchtensite gaat het om een camera met aps-c-sensor en verwisselbare objectieven. 43rumors.com zegtdat Panasonic de camera voor Leica gaat maken.

Mocht dat zo zijn dan is dat wel opvallend, gezien Panasonic tot nu toe geen camera's met aps-c-sensor heeft gemaakt. In april zou er antwoord moeten komen op al onze vragen.

Leica T typ 701

Nieuwe Olympus PEN-camera's op komst?

Volgens 43rumors.com laten veel winkels weten dat de Olympus PEN E-PM2 uit productie is. Zelfs de relatief jonge E-P5 zou niet meer gemaakt worden, volgens sommige dealers. Dat lijkt te duiden op de komst van nieuwe PEN-camera's. De geruchtensite zegt dat het in mei/juni zover zal zijn.

Een Japans magazine maakte deze 'mockup' van een zogenaamde Olympus PEN E-P7 met geintegreerde elektronische zoeker. Zou Olympus inderdaad met zo'n toestel komen of blijft de ingebouwde elektronische zoeker voorbehouden aan de OM-D-camera's?

Olympus PEN E-P7

Fujifilm X30 komt pas in de zomer

Over de Fujifilm X30 gaan al lange tijd geruchten. De grote vraag is of het toestel een grotere sensor krijgt dan zijn voorganger, de X20. Ook is het de vraag wanneer de nieuwe premium compactcamera het levenslicht ziet. Digicame-info.com meldde eerder dat de aankondiging in februari/maart zou plaatsvinden, maar FujiRumors zegt nu dat we waarschijnlijk tot de zomer moeten wachten.

Fujifilm X30
Onze impressie van de Fujifilm X30

Fuji XF 120-400mm?

Dat Fujifilm een telezoom voor haar X-camera's in de planning heeft is geen geheim. Het objectief staat al op de roadmap. Welke brandpunten de zoom krijgt is echter nog niet bekendgemaakt door de fabrikant. FujiRumors meldt dat het mogelijk om een 120-400mm gaat. Over de diafragmawaarden is nog niets bekend.

Toch geen Samyang 50mm f/1.2?

Begin 2013 liet Samyang op Facebook weten te werken aan een 50mm f/1.2. Nu laat de Koreaanse objectievenfabrikant wederom op Facebook - in een ietwat onduidelijke reactie - doorschemeren dat het objectief niet komt. Zelf hebben we het ook nog even nagevraagd, maar Samyang vertelt ons dat het bedrijf alleen uitspraken kan doen over producten die al officieel bekend zijn. Wellicht is er dus nog hoop!

'Pentax 645D '2014' met cmos-sensor gaat 10.000 dollar kosten'

Pentax kondigde onlangs de nieuwe 645D aan, met cmos-sensor. Wat de camera gaat kosten heeft Pentax nog niet laten weten, volgens geruchten gaat het prijskaartje zo'n 10.000 dollar bedragen. Het huidige model is te koop voor ongeveer 6000 euro in Nederland (inclusief btw).

Pentax 645D

Sony A77II deze zomer in de winkels

SonyAlphaRumors is er zeker van dat de opvolger van de A77 als A77II door het leven zal gaan. Het toestel met aps-c-sensor zou deze zomer in de winkels liggen. Het nieuwe model zou flink sneller worden, mogelijk krijgt de camera vernieuwde slt-techniek of focuspunten op de sensor, zoals de A6000. Concrete details over het toestel zijn er nog niet.

Sony komt met 4K fullframe-camera met FZ-vatting

Volgens SonyAlphaRumors kondigt Sony tijdens de NAB-videobeurs een 4K fullframe-camera aan met FZ-vatting. Deze vatting wordt momenteel gebruikt op de professionele videocamera's van het merk. Met adapters is het mogelijk op E- en A-objectieven op de FZ-vatting te plaatsen. We verwachten een flink prijskaartje, denk aan de Canon EOS 1DC.

De mogelijkheden van de camera zouden echter gelijk zijn aan de professionele Sony's, zoals de F5/55, maar dan in een dslr-behuizing.Volgens de geruchten krijgt de camera mogelijk ook een gestabiliseerde sensor, maar dat is nog niet zeker.

Sony 4K prototype
In 2013 toonde Sony al een prototype van een 4K-camera in dslr-behuizing - Foto: Engadget

Nikkor 1 70-300mm f/4.5-5.6 samen met Nikon 1 V3?

Er gaan de laatste tijd veel geruchten over de Nikon 1 V3. Naar verwachting kondigt Nikon het nieuwe topmodel in de 1-serie in maart aan. Samen met de camera kunnen we waarschijnlijk een nieuw objectief verwachten, het zou gaan om een 70-300mm met inklapbaar ontwerp, aldus NikonRumors.

Nikon 1 V3 ontwerp
Zo gaat de Nikon 1 V3 er waarschijnlijk uitzien

afbeelding van Ynze Braaksma

Wat heeft het voor zin om je in de geruchtenstroom te storten. Wacht gewoon de aankondiging van de fabrikant af. Dan wordt je serieuzer genomen dan aan deze hypes mee te doen. Kan dan niemand meer enig geduld opbrengen?

afbeelding van Ab van Dalen

Geruchten zijn vaak leuker dan de werkelijkheid. En geduld heb ik inderdaad niet!

afbeelding van Bart

Niet zo zuur doen, is toch leuk die geruchten...

afbeelding van Anonymous

Balen van die Samyang,zeg!

afbeelding van Daan van Oosten

Een 70-300 mm bij een cropfactor van 2,7 ? Dat zou mooi zijn.