Geruchtenmolen nieuwe objectieven draait op volle toeren

jesse kraal 3979 0
Ditmaal eens geen speculaties en geruchten over de Canon 5D Mark III of de Nikon D800. Het is tijd voor nieuw glaswerk. Sigma, Tamron en Sony; allemaal werken ze aan nieuwe objectieven. 2012 kan wel eens een leuk jaar gaan worden.
nieuwe objectieven

Tamron presenteerde als eerste fabrikant een autofocus-objectief voor het Sony NEX-systeem, maar het is geen geheim dat ook Sigma werkt aan objectieven voor dit systeem. Laatsgenoemde maakte begin 2011 al bekend te werken aan een 30mm f/2.8 (waarschijnlijk macro) voor het NEX-systeem. Op een fotobeurs in Parijs, oktober 2011, was wederom een prototype van het objectief te zien, ditmaal met Micro Four Thirds-lensvatting.

Door al die ontwikkelingen op het gebied van compacte systeemcamera's lijken de dslr's wel eens te worden vergeten. Goed nieuws: Sigma werkt ook nog 'gewoon' aan objectieven voor digitale spiegelreflexcamera's. Zo zouden er nieuwe versies komen van de 300mm f/2.8 en de 500mm f/4.5, ditmaal met optische stabilisatie. Het zou goed kunnen dat de huidige objectieven zonder stabilisatie in het assortiment blijven, als voordelig alternatief voor de nieuwe tele-objectieven met stabilisatie.

Verrassend zijn de geruchten over nieuwe groothoek-objectieven met een vast brandpunt. Momenteel heeft Sigma al een 20mm f/1.8, een 24mm f/1.8 en een 28mm f/1.8, allen geschikt voor fullframe-camera's. De 24mm f/1.8 zal vernieuwd worden en een 35mm f/1.8 zal aan het assortiment worden toegevoegd. We verwachten prijzen tussen de 500 en de 700 euro, waarmee ze aanzienlijk goedkoper zijn dan de high-end 'primes' van Sony, Nikon en Canon.

Sigma 24mm
Sigma's huidige 24mm f/1.8 zal in 2012 waarschijnlijk
vervangen worden door een verbeterde versie

Tamron

Met de 18-270mm heeft Tamron momenteel de superzoom met het grootste bereik in het assortiment. Dat ze het de concurrentie niet te gemakkelijk willen maken blijkt uit een patent voor een objectief dat nog eens 30mm verder kan inzoomen. Of deze 18-300mm f/3.5-6.3 ook stabilisatie krijgt is uit het patent niet op te maken. Photo Rumors zegt van wel, gezien de huidige 18-270mm VC ligt het wel in de lijn der verwachting. Overigens is de benaming 18-300mm niet geheel juist. Kijk je in de specificaties, dan blijkt dat het maximale bereik een ruime 291mm is.

tamron 18-300mm
Het lensontwerp van de Tamron 18-300m, zoals deze in het
patent te zien is

Er zou in Japan ook gewerkt worden aan een nieuw, snel tele-objectief. Deze 70-200mm f/2.8 zou in tegenstelling tot de huidige variant 'Vibration Control', ofwel stabilisatie moeten krijgen.

Sony

Er wordt hard gewerkt aan een fullframe-camera die de Sony A900 en A850 moet opvolgen en die camera gaat niet alleen komen. Er komt onder andere een nieuwe 50mm f/1.4, met optiek van Carl Zeiss. De huidige 50mm f/1.4 van Sony is weinig meer dan een Konica Minolta met een ander logo. Of deze versie ook in het assortiment blijft is onduidelijk.

Naast dit standaardobjectief krijgen we waarschijnlijk ook een high-end telezoomobjectief en een dito groothoekzoom. Ook zal het assortiment tele-objectieven met een vast brandpunt 'naar boven' worden uitgebreid met een 500mm f/4.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse