Geruchten over middenformaat Canon komen weer bovendrijven

jesse kraal 4489 5
De afgelopen dagen zijn er op verschillende sites geruchten verschenen over een middenformaatcamera van Canon. Dit segment is compleet nieuw voor Canon en er wordt dan ook gesproken over samenwerking met een gevestigde fabrikant van dergelijke camera's.

Canon heeft als een van de weinige camerafabrikanten nul ervaring met middenformaatcamera's. Pentax en Leica zijn nog altijd actief op die markt met respectievelijk de 645D en de S, terwijl Fujifilm objectieven ontwikkelt voor de H-camera's van Hasselblad. Zelfs Nikon en Olympus hebben zich in een grijs verleden aan camera's en of objectieven voor middenformaat gewaagd. Voor Canon bleeft het bij kleinbeeld fotorolletjes en fullframe-sensoren.

Supercamera

Maar wat niet is kan nog komen, er gaan al langere tijd geruchten over een 'supercamera' van Canon met een sensor groter dan 36 bij 24 millimeter. We hebben 46 megapixels voorbij zien komen, maar ook over 75 megapixels werd gesproken. In de nieuwe geruchten wordt helaas met geen woord gerept over een eventuele resolutie.

Canon Middenformaat

Weinig bekend

Er is vrijwel niets bekend over de eventuele camera waarmee Canon zou komen, maar zowel PhotographyBay, CanonRumors als NorthlightImages zeggen van meerdere bronnen vernomen te hebben dat Canon zou werken aan een middenformaatcamera. De naam van specialist PhaseOne komt ook bovendrijven, het is niet ondenkbaar dat Canon de hulp inschakelt van een fabrikant die al langer ervaring heeft met digitale middenformaatcamera's.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anonymous

Ze kunnen zich veel beter richten op het oplossen van hun problemen met de huidige DSLR's i.p.v. weer een nieuwe markt aan te boren.

afbeelding van Anonymous

wat is het probleem precies dan?

afbeelding van RH Boks

Nikon heeft een brede ervaring met middenformaat en grootformaat, denk aan Zenza Bronica, Plaubel en Makina 67. Fuji heeft een uitgebreide history in het middenformaat de 67, 68, 69 en 645 camera's en de pan-camera. Canon is dus een echte nieuwkomer net als Leica, als ze kiezen voor een kleine middenformaat sensor is zie Leica mislukking gedoemd.
Alleen een sensor die 3x groter is dan FF is de moeite waard. Dus samenwerken met Phase one is niet zo gek. Een Canon met een 44 x 57 mm sensor met 45 of 75 MP zal zeker een markt kunnen veroveren als de prijs blijft hangen rond de 10000 euro. Veel geld maar in middenformaat een doorbraak. Misschien een instapmodel voor 8500 in de toekomst.
Alles kleiner heeft geen kans en duurder ook niet (zie Leica) en ook niet onbelangrijk een goede range objectieven die direct leverbaar zijn in de prijsklasse van Hasselblad en niet in de prijsklasse Leica.

We wachten af , maar wie weet zien we dan ook een Nikon MX en een Fuji RF-645 digital verschijnen.

afbeelding van jeroen bergers

zou wel eens tijd worden voor Canon maar ook voor Nikon

afbeelding van Anonymous

Sony komt met een waanzinnig systeem (7R), Nikon heeft een gweldige camera (800), Canon gaat de markt missen als het gaat om professionele camera voor fotografie. Laat ze eens focussen op fotografie. Daar zijn ze oorspronkelijk toch ook groot mee geworden. En natuurlijk moeten ze met de markt mee bewegen, maar om nou voor de professionele fotograaf niet mee te gaan valt er ook een deel van de markt weg. Zonde, want voor mij hebben ze de mooiste shiftobjectieven die er zijn. Overstappen naar Sony (dmv gebruik van adapter) is nog geen optie vanwege de kwaliteit van de adapter. Ik sluit niet uit dat dat wel gaat gebeuren als zij met een goed adapter komen