Geruchten over csc van Canon krijgen vorm

jesse kraal 2193 2
Langzaamaan verschijnen er steeds meer geruchten en informatie over Canon's compacte systeemcamera op het net. Zo zouden er bij de introductie niet één maar twee camera's beschikbaar komen. De sensor krijgt waarschijnlijk hetzelfde formaat als die in de G1 X.

Volgens diverse websites zal Canon niet één, maar twee csc's op de markt brengen. Een instapomdel en een meer geavanceerde camera. De eenvoudigste csc zou dezelfde 14,3-megapixelsensor krijgen als die in de G1 X. Voor de meer geavanceerde camera wordt gesproken over een 24-megapixelresolutie. Daarmee zou Canon de eerste fabrikant zijn die bij aanvang al verschillende sensoren gebruikt voor haar csc's. Er lijkt zelfs een kans te zijn dat Canon de geavanceerdere camera van een aps-c-sensor voorziet, waardoor onderling niet alleen de resolutie verschilt, maar ook het formaat van de beeldchip.

Net als de meeste concurrenten zal Canon zeer waarschijnlijk een nieuwe vatting ontwerpen voor de twee csc's, wel zal de camera via een adapter overweg kunnen met ef- en ef-s-objectieven. Volgens canonrumors zijn er geruchten dat een van de twee camera's een evf krijgt en dat er bij de introductie van de camera's drie tot vijf objectieven uitkomen.

Fasedetectie-AF

Interessant is een patent van Canon dat door een gebruiker op het forum van canonrumors werd gedeeld. Hierin wordt een fasedetectie-autofocussysteem beschreven dat in de beeldsensor is verwerkt. Er worden dan enkele honderden pixels gehalveerd, de helft van die pixels worden gebruikt voor de autofocus. Een vergelijkbaar concept bracht Fujifilm al in 2010 op de markt in de F300EXR-compactcamera. Ook de Nikon 1-camera's maken gebruik van een dergelijk systeem. Aangezien de eenvoudige csc van de twee waarschijnlijk dezelfde sensor krijgt als de Powershot G1 X, lijkt deze slimme autofocus vooral een optie voor de nieuw te ontwikkelen 24-megapixelsensor van de gevanceerdere csc.

Wanneer Canon haar compacte systeemcamera's zal presenteren is nog niet bekend.

canon
Een schematische tekening uit het patent. Roodomcirkeld zijn de halve pixels die de autofocus voor hun rekening nemen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anonymous

Wat is een evf?

afbeelding van Anoniem

Electronic view finder.
Uw vraag beantwoordt.