Gerucht: Hasselblad gaat in de verkoop

jesse kraal 2052 5
Er gaan geruchten de rondte dat het niet goed gaat met Hasselblad. Ventizz Capital, het investeringsbedrijf dat Hasselblad in 2011 overnam, schijnt het bedrijf snel weer van de hand te willen doen. Ook zou het in 2012 geopende designcentrum in Italië worden gesloten.

Betrouwbare bronnen zijn er op dit moment niet, de verschillende websites die met het nieuws komen, noemen photorumors.com als bron. Het is dus niet te achterhalen in hoeverre de berichtgeving klopt. Toch zijn er wel signalen die de geruchten ondersteunen. Allereerst kwam Hasselblad eind 2012 met de Lunar, een luxe camera die een nieuwe en vooral kaptiaalkrachtige doelgroep moest aanspreken. Niet veel later werd de stekker uit het roemruchte V-systeem getrokken en werden de prijzen van Hasselblad H-objectieven flink verhoogd.

Wellicht nog tekenender voor de situatie is de recente wisseling van de wacht. Larry Hansen werd januari dit jaar vervangen als CEO door Ian Rawcliffe en Hansen was per direct niet meer werkzaam voor de camerafabrikant. Een officieel statement over het vertrek van Hansen is nooit naar buiten gebracht.

Nieuwe start, nieuwe kansen?

Het lijkt niet waarschijnlijk dat Hasselblad direct haar deuren zal sluiten. Mocht Ventizz Captial besluiten niet verder te willen met Hasselblad, dan zal het bedrijf waarschijnlijk opnieuw in de verkoop gaan. Ook wordt er volgens de geruchten gesproken over het sluiten van het designcentrum in Italie. Gezien de laatste daar ontworpen camera's zou dat wat ons betreft niet eens een slecht idee zijn. Wellicht kan een eventuele verkoop wel gunstig uitvallen voor het bedrijf dat de laatste jaren gebukt ging onder felle commentaren op hun nieuwe luxe camera-lijn.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Jaco van Lith

Italianen hebben nog nooit een mooie of goede camera kunnen bouwen.
Denk maar aan Ferrania, Ducati, IFF of Silvestri. Ook de SLR's die ze voor Japan ontworpen hebben, waren niet mooi en leefden niet lang. Durst uit Bolzano is in feite een Oostenrijks bedrijf.

afbeelding van Julian

Daar zijn we het niet mee eens... lees onze artikelen over de Italiaanse ontwerper Giorgetto Giugiaro maar eens. De ontwerper van de allereerste Volkswagen Golf, de originele Fiat Panda, de Delorean met vleugeldeuren uit Back to the Future... én de Nikon F3, F4, D800 en D4!

Retrofocus: Nikon en Giorgetto Giugiaro

afbeelding van vincenzo

Zeker niet meer buiten geweest na 1800.

afbeelding van Jaco van Lith

Hasselblad is het merk voor de beroepsfotograaf. Het is gereedschap geen statussymbool. Aan een luxe Lunar is geen behoefte.In Zweden hadden ze een no-nonsense digitale achterwand (bewerken kan ook in de studio)moeten leveren. Desnoods een 4x4cm sensor. Maar als een merk te groot wordt of er alleen aan winst gedacht wordt, vergeet men de klant. Jaco van Lith.

afbeelding van Anonymous

Ze moeten hun middenformaat camera's goedkoper maken. Die arme lunar lijn in de prullenbak gooien en dan maken ze een kans