Gerbrand Van Uytvanck: MS - Multiple Sides

Gerbrand Van Uytvanck: MS - Multiple Sides

Julian 2897 1
Op 28 mei is het Wereld Multiple Sclerose dag 2014. Gerbrand Van Uytvanck (21), student Fotografie aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen maakte een zeer persoonlijke serie over zijn moeder met MS.

Gerbrand schoot de foto's schoot met een Nikon D600 en de AF-S Nikkor 28mm f/1.8. Het vaste brandpunt om homogeniteit in de serie te krijgen en de lichtsterkte om zonder flitslicht te kunnen werken. De jonge fotograaf vertelt het ons indrukwekkende verhaal achter zijn werk. De volledige serie is te vinden op zijn Facebookpagina.

Foto: Gerbrand Van Uytvanck

'Hoe was het mama?' 'Goed', was telkens het antwoord zij terugkwam van het revalidatiecentrum. Woorden als ergotherapie, IPV, hydrotherapie en nog zoveel termen vernoemde ze, ik probeerde me er een beeld bij te vormen maar het lukte niet. Dus besloot ik om met haar mee te gaan. Van thuis uit mee naar het revalidatiecentrum, met de camera in de hand.

Foto: Gerbrand Van Uytvanck

Al snel kon ik me beter realiseren wat dat nu inhield, revalideren. Wekelijks bezoekt mama het revalidatiecentrum, waar zij veel baat bij heeft aangezien de zenuwziekte Multiple Sclerose haar nooit met rust laat. Niet dat ik wekelijks meeging, maar de momenten dat het lukt probeerde ik dit wel te doen.

Foto: Gerbrand Van Uytvanck

Het gaf me een andere kijk op wie mijn mama is, op de strijd die ze levert en op de persoon die zij door de jaren heen geworden is. Het afgelopen jaar werd het thuis steeds moeilijker, de zorgvraag en de belasting op het gezin stegen. Mama verbleef steeds voor langere periodes in het revalidatiecentrum, kortverblijven in residentiële centra volgden, om dan uiteindelijk in januari thuis definitief te verlaten en haar nieuwe plek ontdekte.

Foto: Gerbrand Van Uytvanck

Een moeilijk en soms bikkelhard verhaal dat ik als zoon en fotograaf op een persoonlijke manier heb proberen weergeven. Met vallen en opstaan, want soms zit je er zo dicht op dat je niet aan fotograferen toekomt. Of momenten dat de camera net helpt om met iets anders bezig te zijn, als buffer voor de realiteit.

Foto: Gerbrand Van Uytvanck

Het heeft me alleszins goed gedaan om dit hele gebeuren fotografisch te documenteren, ook mama is zeer blij met de beelden. Ze is vooral blij op de manier waarop we tijdens deze periode toch dicht bij elkaar stonden, ook al was er vaak heel wat afstand. Ze is gelukkig nu. Met de nieuwe situatie, met de beelden als blijvende herinnering. Het heeft me als fotograaf en als mens weer wat volwassener gemaakt.

Foto: Gerbrand Van Uytvanck
Foto's © Gerbrand Van Uytvanck

afbeelding van Anoniem

Wat een krachtige beelden! De aanleiding is natuurlijk erg spijtig, maar je weet zeer knap en raak te vertellen wat dat revalidatieproces inhoudt. Ook op je facebook staan sprekende beelden. Mooi werk.