Genomineerden Steenbergen Stipendium 2013

Ymke Frijters 1317 0
Het Steenbergen Stipendium wordt op 16 oktober uitgereikt aan één van de vijf genomineerde studenten. Van 7 september tot en met 3 november is hun werk te zien in het Nederlands Fotomuseum. De studenten maken kans op een stimuleringsprijs van 5.000 euro.

Jaarlijks maken vijf studenten kans op het Steenbergen Stipendium, een studiebeurs voor jong fotografietalent. De jury maakt de selectie tijdens de afstudeerpresentaties van de kunstacademies. Dit jaar bestaat de jury uit Sterre Sprengers (voorzitter), Koen Hauser (fotograaf en beeldend kunstenaar) en Hans Gremmen (grafisch ontwerper). Het Steenbergen Stipendium wordt voor de zestiende keer uitgereikt. Het thema is deze keer 'Photostories: hoe vertel ik mijn verhaal multimediaal?'

Naast de beurs maken de studenten ook kans op de publieksprijs. Bezoekers van het Nederlands Fotomuseum kunnen tijdens de tentoonstelling op één van de vijf genomineerden stemmen.De genomineerde fotografietalenten van 2013 zijn:

Kyle Tryhorn – Gerrit Rietveld Academie

Voor zijn afstudeerwerk fotografeerde Tryhorn de natuur van zijn geboortestreek bij Ontario, Canada. Hij maakte daarvan een meerschermse videoinstallatie en een boek en noemde zijn project 'Yours to Discover'.

Sascha Landshoff – Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten

In zijn project 'The Trout, the Rooster and the Lamb' stelt Sascha Landshoff onze relatie met het eten van vlees aan de orde. 'Als men in staat is vlees te eten, moet men ook in staat zijn een dier te doden', is zijn redenatie. Hij probeert met zijn videowerk de afstand tussen product en consument te verkleinen.

Jan Rosseel – Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten

Jan Rosseel maakte een foto- en videowerk en een boek waarin hij in gaat op de terreuraanvallen van de Bende van Nijvel, begin jaren tachtig in België, die verbonden blijken met zijn eigen geschiedenis. Hij noemde zijn productie 'Belgische Herfst'.

Nina Vossen – AKV St. Joost

Nina Vossen creëerde een werk met fotografie en tekst waarin ze onze romantische ideeën over identiteit en authenticiteit naar voren brengt. In haar project 'Toen ik ontwaakte was iedereen duizend stappen verder' legt ze een verband met omgeving en locatie en plaatst ze haar eigen geboortegrond in Almere naast een locatie in Zeeuws-Vlaanderen.

Jaya Pelupessy – Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Jaya Pelupessy maakte de ruimtelijke installatie 'Another Observer: How Real is Real' met onder andere diaprojectoren. Hierin worden waandenkbeelden aan het realisme van fotografie gekoppeld.

Vorig jaar won Ola Lanko met haar project 'Required Reading'.


Prijswinnaar 2012: Ola Lanko - 'Required Reading'

Aanvullende informatie

De expositie is van 7 september tot 3 november 2013 te zien in het Nederlands Fotomuseum aan de Wilhelminakade in Rotterdam. Het museum is op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur geopend, op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Een toegangskaartje kost 9 euro, kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis naar binnen. Studenten en CJP-pashouders betalen 4.50 euro. Kijk voor meer informatie op www.nederlandsfotomuseum.nl.

afbeelding van Ymke Frijters

Ymke Frijters | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ymke