Lichtopstellingen voor modefotografie

Gemakkelijke lichtopstellingen voor modefotografie

Fabienne Keijzer 3428 0
Ben je beginnend modefotograaf? Bekijk dan deze video, waarin portret- en fashionfotograaf Jeff Rojas een aantal makkelijke én goedkope opstellingen laat zien voor goede belichting voor modefotografie.

Compacte lichtopstellingen 

Fotograaf Jeff Rojas laat in deze video, die hij in samenwerking met Phottix en Fstoppers heeft gemaakt, drie verschillende opstellingen zien die je kunt gebruiken voor bepaalde stijlen in de modefotografie. Deze lichtopstellingen zijn gemakkelijk te creëren en je hebt niet eens heel veel ruimte nodig omdat ze vrij compact zijn. Hij begint met slechts twee lampen en de meest ingewikkelde opstelling heeft maar vier lampen nodig. Zeer geschikt voor de beginnende modefotograaf.

 

In de video legt Rojas goed uit wat hij gebruikt en waarvoor het dient. Maar voor de duidelijkheid de opstellingen nog even op een rijtje:

Opstelling 1: beauty shot

In deze opstelling gebruikt hij zijn twee belangrijkste lampen. Hij gebruikt een Phottix Hexa-Para softbox. Deze plaatst hij achter hem zodat het licht het onderwerp verlicht met een subtiele glow. Zijn andere lamp is een Phottix Indra 500 met een 16-inch Phottix Pro Beauty Dish MK II. Deze plaatst hij aan de zijkant van het onderwerp om de achtergrond te belichten.

Opstelling 2: mode

Voor de tweede opstelling gebruikt hij ook slechts twee lampen. De Phottix Indra 500 met dezelfde beauty dish als hierboven zet hij aan de linkerkant van zijn camera, iets boven ooghoogte van het object. De tweede lamp is een fill die hij gebruikt om de schaduwen te verminderen. Hiervoor gebruikt hij ook een Phottix Indra 500 met een softbox en grid, net iets uit het midden aan de rechterkant van zijn camera.

Opstelling 3: dramatische editorial

Deze laatste opstelling is iets ingewikkelder. Weer gebruikt hij de Phottix Indra 500 met de 16-inch Phottix Pro Beauty Dish MK II recht voor het model om haar jukbeenderen te accentueren. Voor de belichting van het haar gebruikt hij een Phottix Indra 500 en een zilveren reflector aan de linkerkant van de camera. Voor de achtergrond gebruikt hij twee Phottix Indra 500’s in een hoek van 45 graden.

Lees ook: Een fotoshoot zonder prof-team 
 

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne