Gelekt: extreem dunne Samsung NX Mini met 1-inchsensor

jesse kraal 1513 0
Het is misschien nu al een van de meest opvallende camera's van dit jaar: de Samsung NX Mini (of NX-F1). Niet alleen is het toestel extreem dun, ook maakt Samsung gebruik van een ander sensorformaat en waarschijnlijk een andere vatting. De eerste foto's en details zijn uitgelekt.

Erg overzichtelijk was het al niet qua sensorformaten in de systeemcamera-markt. Nikon heeft 1-inchsensoren, micro four thirds is een stukje groter en dan is er nog aps-c, dat onder andere door Fujifilm en Samsung wordt gebruikt. De nieuwste NX-camera van Samsung heeft echter helemaal geen aps-c-sensor, maar een 1-inchsensor. Nog onduidelijk is of Samsung ook een andere vatting gebruikt, maar dat lijkt gezien het compacte formaat wel zeer aannemelijk.

Samsung NX1

Dun, dunner, dunst

Op de eerste uitgelekte foto's is namelijk een uiterst compact toestel te zien, dat zelfs nog dunner lijkt dan de toch al niet grote Panasonic GM1. Photorumors heeft het over de NX-F1, - een naam die we eerder tegenkwamen - in de uitgelekte specsheet van Samsung staat ook de naam NX Mini. Hoe het toestel ook gaat heten, klein is hij absoluut. Afmetingen van het toestel staan niet vermeld, maar afgaande op de foto's zou het kleintje wel eens dunner dan een centimeter kunnen zijn.

Objectieven

Daar horen natuurlijk ook compacte objectieven bij, vooral de 9mm (24mm equivalent) is met een dikte van 1,2 centimeter behoorlijk compact. Het 9-27mm f/3.5-5.6-zoomobjectief is een stukje forser, maar nog altijd lijkt de Samsung makkelijk in een jaszak te moeten passen.

NX Mini
Het plaatje linksboven laat goed zien hoe extreem dun de Samsung NX F1 / NX Mini wordt.

Concessies

Er zijn een aantal concessies gedaan om de camera zo klein te kunnen maken, met als opvallendste eigenschap natuurlijk de 1-inchsensor. Het exemplaar in de NX Mini heeft 20 megapixels en is in staat tot liefst 22 frames per seconde en 1080p-video met 30 fps. Een mechanische sluiter ontbreekt, de elektronische sluiter kan snelheden tot 1/16000s van een seconde halen. Zo'n kleine camera vraagt ook om een kleine batterij, we zijn benieuwd hoeveel foto's je kunt maken op één lading. Opvallend is dat het 3-inch lcd met 460.000 beeldpunten kantelbaar is, ondanks de minuscule afmetingen.

Afwachten

Het is nog even afwachten wanneer Samsung zelf het doek van de NX Mini trekt, hoe klein het toestel werkelijk is en of er bij de introductie behalve de twee eerder genoemde objectieven meer glaswerk beschikbaar komt. We zijn ook benieuwd of en welke consequenties dit nieuwe systeem heeft voor de bestaande NX-line-up.

NX Mini
Nee, de sensor is niet doorzichtig. Deze dame heeft alleen het frontpaneeltje van de camera in haar handen. Het geeft wel een goede indicatie van de afmetingen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse