Gekidnapte fotojournalist in Somalië op vrije voet

Julian 504 0
De Australische fotojournalist Nigel Brennan is na meer dan een jaar gevangenschap in Somalië vrijgelaten. De fotograaf werd in 2008 ontvoerd door rebellen. Het is onduidelijk of er losgeld is betaald voor de vrijlating.

Samen met de Canadese journalist Amanda Lindhout en de Somalische fotograaf/vertaler Abdifatah Mohammed Elmi werd Brennan op 23 augustus 2008 door rebellen ontvoerd. De kidnappers eisten 2,5 miljoen dollar losgeld en dreigden de gevangenen te vermoorden.

Het British Journal of Photography meldt dat de journalisten afgelopen 25 november op vrije voet zijn gekomen, ruim 15 maanden na hun ontvoering. Brennan zou de laatste 10 maanden vastgebonden aan kettingen door het leven zijn gegaan, na een mislukte ontsnappingspoging.

Of er losgeld is betaald voor de vrijlating is niet duidelijk. Een lokale politieagent zou tegenover persagentschap AP verklaard hebben dat een bedrag van 700.000 dollar betaald zou zijn aan de ontvoerders. De journalisten zijn inmiddels herenigd met hun families.