Geen Olympus-stabilisatietechniek in Sony A7 II

Julian 1563 0
Toen Sony de A7 II met vijf-assige beeldstabilisatie introduceerde, leek het logisch om aan te nemen dat de fabrikant gebruikmaakt van Olympus-techniek. De twee fabrikanten werken immers samen. Sony blijkt echter een eigen stabilisatiemechanisme te gebruiken.

De Olympus OM-D E-M5, geïntroduceerd in 2012, was de eerste camera met vijf-assige beeldstabilisatie. Eind november kwam Sony met de A7 II, een compacte systeemcamera met fullframe-sensor en vijf-assige beeldstabilsiatie.

Het is na de OM-D E-M5 de tweede camera met verwisselbare objectieven die over vijf-assige stabilisatie beschikt. Eind 2012 investeerde Sony een flink bedrag in Olympus. Hoewel dat vooral te doen was om de medische tak, werken de twee fabrikanten achter de schermen ook samen op gebied van digitale camera's.

Geen Olympus-techniek

Dat Sony in de A7 II gebruik zou maken van Olympus-techniek voor de vijf-assige beeldstabilisatie leek een logische aanname, maar blijkt niet het geval te zijn. Het Franse Les Numeriques sprak met Kousuke Tsuchihashi, de bedenker van Sony's vijf-assige beeldstabilisatie.

Het systeem van Olympus werkt met mechanische veren en magneten. Diezelfde techniek was echter niet toe te passen op de grote fullframe-sensor van de A7 II. De veren zouden te groot worden en niet krachtig genoeg zijn. Daarom heeft Sony een eigen systeem ontworpen dat werkt met spoelen en magneten.

In onderstaande (Franstalige) wordt de Sony A7 II ontleed en zie je het stabilisatiemechanisme in actie.