Geen Fujifilm-rolletjes meer uit Tilburg, wel Blue Energy

hermanboots 1752 1
Er werden al sinds 2006 geen rolletjes meer geproduceerd in de fabriek van Fujifilm in tilburg. Nu wordt de afdeling daadwerkelijk ontmanteld en de inventaris geveild in Januari. De fabriek richt zich nu op het produceren van 'Blue Energy'.

Fujifilm produceerde van 1988 tot 2006 fotorolletjes in Tilburg. Vanaf 2006 stond de fabriek nog stand-by als back-up voor de productie in Japan, mocht deze uitvallen. Met de verdere afname van de verkoop van film heeft Fujifilm nu definitief de stekker eruit getrokken.

Veiling

Troostwijk Veilingen gaat de bijzondere apparatuur veilen. De gelatine- en emulsieproductie-installaties, homogenisatie-opstellingen, buffersilo's, voorraad- en mengtanks, chemicali├źn vaten opslag en transport- en lossystemen gaan vanaf 7 januari onder de hamer.

Frank Adam, commercieel directeur bij Troostwijk Veilingen: 'Er komt nu echt definitief een einde aan een Icoon. Ik kan me nog herinneren dat Nederland zo trots als een pauw was dat in ons land de fotorolletjes fabriek werd geopend. In 2001 rolde er nog 200 miljoen fotorolletjes van de band.'

Blue Energy

Fujifilm zag de afname in de vraag naar film aankomen en is zich daarom gaan richten op technologie├źn die niet te ver van de productie van film liggen. Naast de productie van materialen voor drukkerijen en fotopapier richt de fabriek zich voortaan op Blue Energy. Hiermee wordt energie gewonnen middels het mengen van zout en zoet water via speciale membranen. In de fabriek in Tilburg worden de benodigde membranen geproduceerd.

afbeelding van w van kasteren

Heel jammer, maar zijn nog andere merken verkrijgbaar.
De analoge fotografie zit weer in de lift.