Geen film, wel aanklacht tegen vinder ‘Adams-negatieven’

Redactie 596 0
Denk je een doos vol exclusieve Ansel Adams-negatieven op de kop te hebben getikt, heb je opeens een rechtszaak aan je broek hangen. Rick Norsigian was een beetje overenthousiast en heeft nu de Ansel Adams Publishing Rights Trust achter zich aan.

Even een korte samenvatting: Rick Norsigian kocht tien jaar geleden op een 'garage sale' en doos vol negatieven, deed research en bedacht dat het wel een de 'verloren negatieven' van Ansel Adams zouden kunnen zijn. Hij liet er andere 'experts' naar kijken, die het stuk voor stuk met Norsigian's claim eens waren, en rook het grote (lees: tweehonderd miljoen) geld. Hij hing zijn vondst aan de grote klok, betrok internationale media erbij en begon de verkoop van kopieën, maar de familie van Adams had al die tijd haar twijfels en heeft nu een rechtszaak aangespannen.

Trust

Volgens de familie, in de vorm van de Ansel Adams Publishing Rights Trust, heeft Norsigian op verschillende vlakken het handelsmerkrecht overtreden. Zij willen daarom de verkoop van de zogenaamde Adams-negatieven tegenhouden, die nu zowel via het internet als via een kunstgallerie in Beverly Hills plaatsvindt. Saillant detail is dat de galeriehouder eerder veroordeeld is voor fraude in andere staten. Ook PRS Media Partners, het adviesbureau van Norsigian's advocaat Arnold Peter, heeft een aanklacht aan zijn broek, omdat zij tevens vol blijven houden dat de negatieven van Adams zijn. “Ons hoofddoel is de verkoop te stoppen”, aldus de Trust, “omdat zij op illegale en onjuiste wijze de naam van Ansel Adams gebruiken.”

Film

Alsof dat nog niet genoeg was, heeft de California State University ook nog eens besloten een film over de 'verloren negatieven' niet uit te zenden. Deze is geproduceerd door Arnold Peter, de advocaat en tevens alumni van de universiteit, maar geannuleerd na alle commotie omtrent het onderwerp. Ook het Center for Creative Photography trekt de claim namelijk sterk in twijfel. Hoewel de verkoop op het moment nog steeds doorgaat, is er maar een plek waar de film nog vertoont zal worden: in eerdergenoemde gallerie, waar eind deze maand nog een 'rode-loper'-feestje georganiseerd staat.

Foto © Ansel Adams

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie