Gedoe omtrent Obama-foto loopt met sisser af

Redactie 572 0
Wereldberoemd zijn ze, de 'Hope'-posters met het gezicht van president Obama erop. De Amerikaanse straten hingen er anderhalf jaar geleden vol mee. Maar van wie is die foto nu eigenlijk en mocht deze zomaar lukraak verspreid worden?

Op die eerste vraag is nu in ieder geval een antwoord gekomen. Mannie Garcia, een voormalig freelancer bij Associated Press, is er met zijn vroegere werkgever uitgekomen en beide hebben hun aanklacht laten vallen. Mannie claimde namelijk de maker en daarmee eigenaar te zijn van de foto , omdat hij op het moment van schieten niet voor Associated Press aan het werk was. Uiteraard ontkent AP dat en claimde zij dat de foto van hun was. Zonder tussenkomst van de rechter hebben de twee partijen nu besloten hun aanklachten te laten vallen en daarmee de eigendomskwestie blijkbaar in het midden te laten.

Shepard Fairey

De designer van de poster, Shepard Fairey, heeft het echter nog wel aan de stok met AP. In eerste instantie zei hij dat het niet de foto van AP was die hij gebruikt had, maar de rechter had zijn twijfels. Toen Shepard op de proppen moest komen met overtuigend bewijs deinsde deze terug en moest hij toegeven bewijsmateriaal te hebben vervalst, omdat de foto toch echt door een AP-fotograaf gemaakt was. Desondanks vindt hij dat het gebruik van de foto onder 'fair use' valt, maar dit moet hij nu ook nog aan de rechter wijs weten te maken. De uitspraak tussen Mannie en AP gaat hem daar helemaal niets bij helpen.

Stevie Wonder

De vraag is natuurlijk wanneer Stevie Wonder gaat klagen over het gebruik van zijn nummer 'Signed, Sealed, Delivered', een van de campagnenummers van Obama. Maar aangezien de levende legende zelf optrad tijdens een partijcongres, zal dat wel loslopen.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie