Gebruik Lee filters op Olympus 7-14mm met 3d-geprinte adapter

Gebruik Lee filters op Olympus 7-14mm met 3d-geprinte adapter

PieterMolenaar 1279 0
Oorspronkelijk ontstaan als hobbyproject gedeeld op DPReview, is een 3d-geprinte adapter voor de 7-14mm-groothoekzoom van Olympus nu commercieel verkrijgbaar via 3d-printdienst Shapeways. De basisversie van de adapter kost ongeveer 44 euro exclusief verzending.

Grijsverloopfilters worden door onder meer landschapsfotografen gebruikt om het contrastverschil tussen bijvoorbeeld de lucht en het landschap te verminderen. Veelal worden deze filters gebruikt in combinatie met een filterhouder met de mogelijkheid om meerdere filters tegelijkertijd te gebruiken. Een voorbeeld daarvan is het populaire 100mm Lee-filterhoudersysteem, maar ook Cokin biedt een dergelijk systeem aan.

Problemen bij groothoekobjectieven

Het gebruik van groothoekobjectieven zonder filterschroefdraad aan de voorkant is echter problematischer, zo ondervond ook DPReview-gebruiker 'Enzojz'. Om het 100mm Lee-filterhoudersysteem toch te kunnen gebruiken met zijn Olympus 7-14mm-objectief, knutselde hij vijf maanden geleden zelf een adapter voor het systeem in elkaar, kort daarop gevolgd door een prototype van een 3d-geprinte adapter. Deze laatste is nu uitontwikkeld en beschikbaar via de 3d-printdienst Shapeways.

Vier uitvoeringen

Op de productpagina bij Shapeways is te zien hoe de adapter werkt. De 3d-geprinte adapter van nylon schuift eenvoudig over de geintegreerde lenskap van het 7-14mm-objectief, waarna de 100mm Lee-filterhouder op de adapter bevestigd wordt. Met de 'Basic'-adapterversie kunnen maximaal twee filters tegelijkertijd bevestigd worden. Voor fotografen die drie filters nodig hebben of die de twee filters afzonderlijk van elkaar willen roteren, zijn drie andere adapterkits beschikbaar bij Shapeways. Om het objectief niet te beschadigen is een schuimrubber ring na aankoop gratis te bestellen.

Voor de meeste populaire groothoekobjectieven die geen filterdraad hebben, zoals de Nikkor 14-24mm f/2.8 van Nikon en EF 11-24mm f/4L USM van Canon, levert Lee zelf een filterhouder met universele adapter, maar dat systeem maakt gebruik van duurdere 150mm-filters van het bedrijf.