Gebouwen van New York verplaatst naar dorre landschappen

Gebouwen van New York verplaatst naar dorre landschappen

Nadja Geskus 1438 0
Elf van de beroemdste gebouwen in New York staan opeens op heel andere plekken. Ze staan op zandduinen, modderige vlaktes en steenachtige stranden. Een vervreemdend fotoproject van fotograaf Anton Repponen.

De gebouwen zijn verplaatst naar de meest desolate locaties op de planeet, op een bergketen, begraven in een witte zandwoestijn, maar niemand weet waarom. Dat is het concept achter Misplaced, een architectonisch science fiction verhaal dat gebouwen van New York wist van de drukke straten van Manhattan en ze in verlaten landschappen plaatst. Fotograaf Anton Repponen en schrijver Jon Earle werkte samen aan de elf beelden.

Science fiction achtige landschappen

Het zijn prachtige foto’s, maar hadden tevens ook futuristische schilderijen kunnen zijn, of beelden uit een science fiction film. Het project geeft commentaar op de globalisering. Als je kijkt hoe snel steden uit de grond worden gestampt, in bijvoorbeeld China, is het nog helemaal niet zo’n gek idee dat dit soort gebouwen in verlaten gebieden worden geplaatst.

Hoewel veel van de foto’s zich af lijken te spelen op een andere planeet, vertelt Repponen dat hij ze heeft gefotografeert op voornamelijk Hawaiiaanse eilanden; Maui en Lanai. Een paar zijn genomen in de Jericoacora woestijn in Brazilië en een paar foto’s zijn afkomstig uit de vulkanen van Costa Rica.

Het gehele project en meer informatie bij elke foto is te vinden op de website

Lees ook: Fotowedstrijd Landschapsfotografie - doe mee en maak kans op een reis naar Spitsbergen t.w.v. €5.500,-

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja