'Geavanceerde Samsung NX-R komt in maart'

jesse kraal 1753 0
Samsung heeft een redelijk compleet assortiment compacte systeemcamera's, maar het is een publiek geheim dat daar binnen niet al te lange tijd nog een nieuw topmodel aan wordt toegevoegd. Deze Samsung NX-R zou volgens de berichten in maart moeten arriveren.

Begin oktober vorig jaar kon je door een foutje op de Samsung-website in een lijst met camera's ook de Samsung NX300 en NX-R tegenkomen. Een ruime drie maanden later is de Samsung NX300 werkelijkheid geworden, maar ontbreekt van de NX-R nog elk spoor. Bijna dan, want Photorumors weet te melden dat de introductie van deze camera in maart zal plaatsvinden.

Over het toestel is al behoorlijk wat gespeculeerd. Zo zou de 'R' in NX-R staan voor retro. Deze geruchten worden gevoed door een oude afbeelding waarop een aantal klassiek vormgegeven Samsung-prototypes te zien zijn. Gezien de enthousiaste reacties op camera's als de Fujifilm X100(s) en de Olympus OM-D E-M5 doet retro-design het goed onder fotografen.

Samsung prototypes
In mei 2011 toonde Samsung een afbeelding met diverse prototypes. Mogelijk is de middelste camera op deze afbeelding, het platte model met de vele instelknoppen, de NX-R of een vroege modelstudie daarvan.

De komst van de NX-R in maart klinkt aannemelijk, het tweede gerucht op Photorumors geloven we pas als we het zelf zien. Volgens de geruchtensite zou de NX-R namelijk wel eens fullframe-sensor kunnen hebben. Als onderbouwing wordt een anomieme bron en een uitspraak van een Samsung-topman uit 2009 gebruikt, waarin deze zegt dat Samsung werkt aan een fullframe-sensor voor een professioneel toestel.

Van de huidige line-up van Samsung is de NX20 waarschijnlijk als eerste aan de beurt voor vervanging. Hoewel er al druk getest schijnt te worden met de NX30, is nog niet bekend wanneer dit toestel aan de wereld getoond zal worden.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse