Galerie Pennings presenteert portretten van Pieter Boersma

Galerie Pennings presenteert portretten van Pieter Boersma

Nadja Geskus 735 0
Galerie Pennings toont de portretten die Pieter Boersma maakte, tijdens de straatfeesten in de Wilgenroosstraat. Paul Panhuysen, wie de straatfeesten organiseerde, maakte een straatverbeteringsplan, welke te zien is in de expositie De straat verspeeld, Faculteit Bouwkunde, Casa vertigo TU/e.

Paul Panhuysen

In de jaren zeventig organiseerde Paul Panhuysen een aantal straatfeesten in de Wilgenroosstraat, waar zelfs de straat voor werd afgesloten. Samen met de andere bewoners, ontwikkelde Panhuysen een straatverbeteringsplan met groenvoorziening, die voortkwam uit de autovrije straat. Dit werd ingediend bij de gemeente, maar tot een uitvoering kwam het niet. De maquettes en ontwerptekeningen zijn t/m 31 mei te zien in de expositie De straat verspeeld, Faculteit Bouwkunde, Casa vertigo TU/e.

Pieter Boersma

Pieter Boersma documenteerde vrijwel het gehele oeuvre van Paul Panhuysen. Zo maakte hij op uitnodiging van Panhuysen ook foto’s van de straatfeesten in de Wilgenroosstraat. Galerie Pennings toont de portretten die Boersma maakte in 1972 en 1975. 

De maatschappelijk betrokken fotograaf Boersma, bracht o.a. betogingen van krakers en van de anti-apartheidsbeweging, de afbraak van de Nieuwmarktbuurt en de bouw van de Bijlmer in beeld. Ook heeft hij jarenlang kunstenaars en jazz-muzikanten geportretteerd en documenteert hij happenings, performances en concerten. Hij bracht twee fotoboeken uit:
Onverklaarbaar bewoonde woning. Afbraak, verzet en nieuwbouw in Amsterdam - van Nieuwmarkt tot Bijlmer (2010) en 45 years ICP (2015). In de Kunsthal in Rotterdam is t/m 10 juli de expositie Drumming te zien.

Informatie expositie

21 mei t/m 25 juni 2016
Finissage zaterdag 25 juni 16.00 – 18.00 uur.

Galerie Pennings
Geldropseweg  61b, Eindhoven
Open donderdag en vrijdag van 13 tot 18 uur, zaterdag van 13 tot 17 uur en op afspraak

Galerie Pennings

Galerie Pennings is de oudste, in fotografie gespecialiseerde galerie van Nederland. Per jaar toont de galerie een vijftal exposities. Het werk wat wordt getoond, heeft vooral de nadruk op autonoom werk. Daarnaast worden er tentoonstellingen op andere locaties georganiseerd. Regelmatig oganiseert de galerie, in samenwerking mte fotosz.nl, workshops, portfolioreviews en lezingen. Twee maal pre jaar wordt de Harry Penningsprijs uitgereikt aan een talentvolle, startende fotograaf.

Galerie Pennings

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja