Gaat Photoshop CS6 je bewogen foto's redden?

jesse kraal 8967 6
Adobe weet elke keer te verrassen met bijzondere nieuwe functies in Photoshop, die je tot voor kort niet voor mogelijk zou houden. Deze keer kun je zien hoe Image Deblurring van een bewogen foto weer een toonbaar plaatje kan maken.

Begin vorig jaar wist Adobe vriend en vijand te verassen met Content Aware Fill. De manier waarop de software storende elementen uit de foto weet weg te werken werd tot dat moment onmogelijk geacht. Dit jaar laat Adobe tijdens een sneak preview op het Adobe MAX 2011-event een techniek zien die zo mogelijk nog onmogelijker lijkt.

Image Deblurring

De Image Deblurring-functie doet precies wat de naam zegt, het maakt foto's minder wazig. In de video is te zien hoe de spreker diverse bewogen foto's met de software weer scherp weet te krijgen. Zelfs als je het filmpje in 720p kijkt is het wat lastig om te zien hoe goed de kwaliteit echt is, maar de 'oehs' en 'ahhs' in de zaal doen veel goeds beloven.

Overigens is de software nog in de prototype-fase. Het is dan ook niet bekend of de functionaliteit al aanwezig zal zijn in de volgende versie van Photoshop. Mocht Image Deblurring aanwezig zijn in Photoshop CS6, dan lijkt het wel zaak om over een vlotte computer te bezitten. Met name de analyse van de beweginsonscherpte neemt aardig wat tijd in beslag, als we de video mogen geloven.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van ArFaFotografie

Nog even en we kunnen maar raak schieten voor een knaak.
Dit begint er zo langzamerhand echt nergens meer op te lijken toch, ik ben persoonlijk toch al niet zo`n voorstander van PS maar dit slaat letterlijk echt alles.

afbeelding van Willem

Ach gelukkig werken de functies nou ook weer niet zo goed als Adobe ons wil laten geloven hoor in de presentaties.

afbeelding van Martijn

Er kan meer, en dat is een slechte vooruitgang? Ik begrijp het niet goed. Dat het je weinig kunt schelen kan ik me voor stellen, maar dat je er tegen bent vind ik vreemd. Waar zijn jullie bang voor?

afbeelding van Wouter

Een goede foto is gelukkig nog steeds meer dan een scherpe, goed gekaderde foto. Het wordt alleen steeds makkelijker om je mindere foto's beter te laten worden. Soms kan dit voordelen hebben.

afbeelding van Marco de Vrij

Motion deblurring bestaat toch al in P'shop?
Je moet alleen zelf de knopjes beroeren en de richting van de beweging aangeven.

afbeelding van Anonymous

Abobe maakt gewoon je mislukte vage foto's scherp:) Nooit meer letten op techniek, je dslr gebruik beperken tot één knop en totaal geen aandacht besteden aan wat je doet! Dat noemt men dan vooruitgang....

Ik wacht alleen nog op een 'auto compositie cropper', die automatisch de beste uitsnede uit je eigen registratie haalt. Ik vraag me alleen wel af bij wie de rechten dan onderhand liggen...