Gaat Olympus Zuiko-objectieven maken voor Sony fullframe-camera's?

Julian 1666 1
SonyAlphaRumors heeft vernomen dat Olympus mogelijk Zuiko-objectieven gaat maken voor de Sony A7-serie. Erg waarschijnlijk lijkt dat niet, gezien Olympus zelf sterk inzet op micro four thirds-camera's. Sony en Olympus werken echter al samen op een aantal vlakken.

Aan de ene kant lijkt het onwaarschijnlijk dat Olympus objectieven gaat maken voor een camerasysteem van de concurrentie. Aan de andere kant weten we dat Sony en Olympus een samenwerking hebben. Bovendien heeft Olympus geen fullframe-camera's in het assortiment en is de kans klein dat de fabrikant binnen afzienbare tijd van het Micro Four Thirds-formaat afstapt.

Olympus heeft echter veel know-how in huis als het gaat om het maken van objectieven. Niet alleen de mft-objectieven, maar ook veel oude Zuiko-objectieven voor analoge 'fullframe'-camera's staan bekend als uitstekend. Sony zou een partner als Olympus goed kunnen gebruiken. Het aanbod van FE-objectieven groeit gestaag, maar het assortiment van Sony is nog altijd relatief klein in vergelijking met andere merken.

Het is echter de vraag of Olympus er goed aan zou doen om objectieven te maken voor een camerasysteem van de concurrentie. Het biedt een kans om extra geld in het laatje te brengen, maar mocht Olympus een serie uitstekende Zuiko-objectieven voor Sony maken, dan loopt het merk ook het gevaar om mensen weg te jagen van het eigen camerasysteem.

Het gerucht mag dan ook met een flinke korrel zout genomen worden. Wellicht krijgen we in de toekomst patenten te zien die meer duidelijk maken over de eventuele plannen van Olympus. Voorlopig blijft het bij wilde speculaties.

Zuik-objectieven

afbeelding van RHBoks

Als Olympus klanten wil werven voor zijn overigs uitstekende producten moeten ze gewoon een fullframe digitale OM-1/2 in de markt zetten. Met de mogelijkheid de oude zuiko lenzen te kunnen gebruiken.
Menig amateur en prof zal uitermate blij worden van de terugkeer van het OM systeem maar dan digitaal. Het 1/4 fullframe is beperkt.