Gaat Nikon de 50-megapixelsensor van Sony gebruiken?

Julian 2904 3
Dit jaar zijn er diverse middenformaatcamera's geïntroduceerd met de 50-megapixel cmos-sensor van Sony. Een betrouwbare bron van Mirrorless Rumors zegt dat ook Nikon de sensor van 44x33mm gaat gebruiken.

Digitale middenformaatcamera's beschikten tot voor kort allemaal over een ccd-sensor. Daar is dit jaar verandering in gekomen dankzij Sony. De elektronicagigant ontwikkelde een 50-megapixel cmos-sensor met afmetingen van 44x33mm. Deze beeldsensor is te vinden in de Hasselblad H5D-50c, Hasselblad CFV-50c, PhaseOne IQ250 en de Pentax 645Z.

50-megapixel Sony-sensor
Sony's cmos-sensor van 44x33mm

Nikon MX

Volgens Mirrorless Rumors is het mogelijk dat ook Nikon met een middenformaatcamera komt die is gebaseerd op de Sony-sensor. Een betrouwbare bron van de geruchtensite zegt gehoord te hebben dat het nieuwe systeem al op de Photokina (september 2014) geïntroduceerd zal worden.

Erg overtuigend is het gerucht nog niet, maar het is niet de eerste keer dat er gepraat wordt over een middenformaatsysteem van Nikon. In 2008 en 2009 gingen er al veel geruchten over het zogenaamde MX-systeem. Dit zou de aanduiding zijn voor de nieuwe sensormaat, naast DX (aps-c-) en FX (fullframe).

Het bleef de jaren daarna echter stil rondom het MX-formaat. Wel dook er in september 2013 nog een patent van Nikon op voor een 100mm f/2.5-middenformaatobjectief.

Sony en Fujifilm

Momenteel wordt de 50-megapixelsensor van Sony enkel gebruikt door de bekende fabrikanten van digitale middenformaatcamera's. Waarschijnlijk zal Sony na verloop van tijd de sensor ook zelf gaan gebruiken. Of dat een traditionele middenformaatcamera wordt is echter nog de vraag, er gaan geruchten over een RX-compactcamera met vast objectief die gebruikmaakt van de enorme sensor.

Ook Fujifilm komt mogelijk met een systeem dat gebruikmaakt van de Sony-sensor. Geruchten spreken over een spiegelloos systeem, met een behuizing die lijkt op een uit de kluiten gewassen versie van de X-Pro1.

afbeelding van peter w

Ik heb ergens gehoord dat er een betrouwbare bron is die zegt dat het mogelijk is dat digifotopro.nl iets met komkommers gaat doen deze zomer.

Lekker fris, ik kijk er naar uit.

afbeelding van Julian

:-)

Wacht nog even een maandje, dan barst het 'echte' nieuws weer los rond de Photokina.

afbeelding van Anoniem

Julian, het gerucht dat Photokina de Canon 7D mkII brengt lijkt me best plausibel, net als de berichten over een Nikon DX-camera en 2 objectieven.
Dat drie merken peperdure investeringen gaan doen om zich op het lage omzet mediumformaat in te vechten is wel echt van de verre sterren.
(Niet dat het onmogelijk is, Leica deed het. Maar ja, die hebben geen jankers aan boord 'als de 7D niet komt ga ik naar Nikon' 'als de D400 niet komt ga ik naar Canon', maar een fijn financieel draagkrachtige fanclub die alles schluckt.)
Fijne zomer, Peter