Gaël Turine - Voodoo

Julian 1747 0
Gaël Turine geeft met zijn serie over de voodoocultuur inzicht in de gebruiken van de eeuwenoude religie. Hij werpt een uitzonderlijk licht op de wortels van voodoo, die zich via de slavenhandel vanuit Afrika over de wereld verspreid hebben.

Turine bezocht tussen 2005 en 2010 met zijn camera diverse ceremonies, pelgrimstochten en rituelen van het voodoogeloof. Vaak koos hij ervoor een tafereel met enige afstand te fotograferen, maar soms kruipt hij dicht op de huid van zijn onderwerp. Turine is dan meer deelnemer dan fotograaf. In Miami staat hij met zijn camera bovenop een priester die rook uitblaast in het gezicht van een in trance verkerende vrouw. Dynamisch en vol ontlading is zijn foto van een ritueel bad in de Saut d’Eau waterval in Haïti, waar hij zich middenin begeeft. Dan weer houdt hij gepaste afstand, zoals van de vrouw die geknield voor een metershoge knoestige boom contact zoekt met één van de vele voodoogeesten. Ook op de begraafplaats van Port-au-Prince doet hij een stap terug en fotografeert een vrouw die Baron Samedi, geest der doden, verzoekt goed voor de overledenen te zorgen.


Voodoo cultus

De slavenhandel ligt aan de oorsprong van voodoo, sinds 2003 verklaard tot de officiële godsdienst van Haïti. Het geloof is in de zestiende eeuw ontstaan. Het vermengt de vodun cultus uit het West-Afrikaanse Benin met de katholieke gebruiken die handelaars hun slaven opdrongen. Vanuit Haïti verspreidde voodoo zich naar de Verenigde Staten en het Caribische gebied. De voodoocultus kent een groot aantal geesten (Loa) met ieder hun eigen krachten. Deze geesten hebben hun eigen voorkeuren en worden gediend met bepaalde rituelen, symbolen, dans en muziek. De Loa leggen contact met de wereld van doden en voorouders. Dat is van groot belang, want respect en gehoor voor wat de geesten en voorouders te zeggen hebben, leidt tot een beter en vredig leven op aarde.


Gaël Turine

De in het Belgische Nieuport geboren Turine (1972) studeerde fotografie aan de school voor de beeldende kunsten in Brussel. Hij is staffotograaf van het magazine l’Express en werkt regelmatig voor grote kranten als Libération, Le Monde en The New York Times. In 2007 wordt hij geëerd met de Belgische ‘Gouden Klaver’ voor zijn project over de voodoo cultus. Zijn foto’s zijn tentoongesteld op diverse plaatsen in Europa, waaronder in Brussel, Milaan, Parijs en Berlijn.

Foto's © Gaël Turine