'Fullframe Sony NEX krijgt '5-axis stabiliser' van Olympus'

jesse kraal 2872 5
Langzaam wordt meer en meer bekend over de fullframe Sony NEX waar al zo lang op gewacht wordt. Zo weten we nu wat het toestel ongeveer gaat kosten en dat het toestel de geavanceerde sensorstabilisatie van de Olympus OM-D E-M5 krijgt, als de geruchten kloppen tenminste.

Sinds de introductie van de eerste Sony NEX-3 en NEX-5 in 2009 roepen fans om een fullframe-variant. Die roep is de afgelopen jaren alleen maar sterker geworden en wordt nog eens versterkt door steeds serieuzere geruchten. De fullframe systeemcamera van Sony lijkt nu toch echt te komen, sonyalpharumors weet zelfs al een en ander te melden over de camera.

Sony NEX-9

Allereerst verwachten ze dat de fullframe NEX - wij gokken op NEX-9 als naam voor het nieuwe toestel - de geavanceerde vijf-assige sensorstabilisatie krijgt van Olympus. De twee camerafabrikanten werken sinds kort nauw samen bij de ontwikkeling van objectieven en klaarblijkelijk dus ook op het gebied van cameratechniek.

3000 Euro

Daarnaast denkt sonyalpharumors ook te weten dat we net geen drieduizend euro zullen moeten neertellen voor Sony's compacte systeemcamera. Daarmee is de NEX-9 een stuk goedkoper dan die andere compacte systeemcamera met fullframe-sensor: de Leica M. Wel kun je voor minder geld al een fullframe-dslr scoren. Tegelijk met de camera komen waarschijnlijk twee of drie hoogwaardige Zeiss-objectieven beschikbaar. Meer informatie over deze objectieven is er momenteel niet.

Sony NEX-9

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Willem Haasbroek

Denk dat het probleem inderdaad wel gaat liggen bij de objectieven. Ik zou een compacte camera met FF ook alleen maar toejuichen, maar als er drie objectieven zijn die misschien ook nét niet zijn wat ik zoek....dan heb je een beperkte markt.

Daarnaast ben ik wel benieuwd hoe groot die objectieven worden, als ik het formaat van mijn Sigma 35/1.4 al zie. Die ga ik voor de grap eens op de Nex 5n van en familielid zetten :p
Met de andere lenzen (allen FF lenzen) waarmee we dat al eens gedaan hebben was de ergonomie mijlenver te zoeken.

afbeelding van RobertJRB

Leica M en zeiss ZM zijn ook full frame lenzen. Inderdaad wel zonder AF, maar dan nog.

Als ze hun best goed kan het best compact.

afbeelding van Anonymous

Je kunt de objectieven vergelijken qua grootte met de huidige nex lijn.. Een prime objectief hoeft op zich helemaal niet groot te zijn, helemaal niet als de camera geen spiegel heeft.

afbeelding van Anonymous

Men moet het niet zoeken in de FF, maar meer in de kwaliteit van de censor, dan maakt de grootte niet meer uit als die iets kleiner is, kijk maar naar de spec.van de Canon 70d is verbazend wekkend (uiteraard eerst zien dan geloven)dan welke wordt het die in de A99 past en in de VG 900E presteert niet al te best is gebleken.

afbeelding van Anonymous

Ik kijk toch altijd nog liever naar een FX foto dan naar een DX foto. De verlopen zijn veel mooier bij een FX camera.

De sensor van de 70D zal vast niet beter zijn dan die van de D5200.. Canon heeft nog een grote slag te slaan op dat gebied. Waar baseer jij die verbazingwekkende specs op dan?