Full frame vs crop sensor

Full frame vs crop sensor

Nadja Geskus 2578 4
Of je nou al een camera hebt en graag een nieuwe wilt kopen, of dat je er over na zit te denken om je eerste echte camera te kopen, deze vraag komt altijd naar boven: moet ik een full frame camera of een crop camera kopen? In deze video maakt Manuel Ortiz een vergelijking.

Manuel Ortiz

Fotograaf Manuel Ortiz is gevestigd in Chicago. Hij probeert altijd de ware geest en echte persoonlijkheid van iemand in beeld te brengen, daar haalt hij ook het meest plezier uit. Zo’n drie jaar geleden ontdekte hij zijn passie voor fotografie. Hij fotografeert met name bruiloften.

 

 

Full frame vs crop sensor

Om te zorgen dat je het verschil tussen beide soort camera’s goed weet, heeft Manuel Ortiz een handige video samengesteld. Hierin gebruikt hij een Sony A7II en een Sony A6000. Beide camera’s hebben veel voordelen. Het grootste verschil zit hem echter in de geringe diepte van het veld.

‘Het maakt echt niet uit welke camera je hebt. Zet goed glas voor je sensor en je krijgt fantastische platen!’

Waar ligt jouw voorkeur bij het fotograferen van een portret? En waarom?

Full frame vs crop sensor

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja

afbeelding van Matt H. Imaging

Als je niet alleen mbt brandpuntsafstand de equivalente waarde ( 55mm op crop, 85mm op full frame) neemt, maar dit ook doet bij de apertuur, maken beide cameras dezelfde foto. Dat wordt dan 85mm f/1.8 op full frame en 55mm f/1.2 op crop. Het is allemaal een kwestie van lenzen.

afbeelding van tux5

afbeelding van lpichel_145886

Ik ben het volkomen eens met Matt Houben. Beide camera's gebruiken een lens met een brandpunt van rond de 80 mm. Voor een goed vergelijk zou de fullframe een lens van ca. 50 mm. moeten hebben. Scherptediepte kan je manipuleren met je diafragma.

afbeelding van lpichel_145886

foutje: ik bedoel natuurlijk de fullframe 85 mm en de cropp 55 mm.........