Uitgelekt: twee nieuwe Fujifilm X-camera's

Fujifilm XF1/XP1 duikt op

jesse kraal 3792 2
Fujifilm komt met een nieuwe camera in de X-lijn. Net als de meeste andere camera's uit die serie, zoals de X100 en de X-Pro1, heeft deze nieuwe compactcamera een klassiek uiterlijk. Waarschijnlijk krijgt het toestel dezelfde relatief grote 2/3-inchsensor als de X10 en de X-S1.

Na de X-E1 is vandaag nog een camera uit Fujifilm's X-lijn uitgelekt. Strak en klassiek, met die woorden kun je het design van de nieuwe compactcamera prima omschrijven. De eerste foto's zijn uitgelekt via Digicame-info. Het toestel, dat waarschijnlijk, XP1 of XF1 gaat heten, heeft wat weg van de klassieke Fujifilm Natura. Die analoge compactcamera is vooral in Japan geliefd om zijn uitstekende beeldkwaliteit.

Fujifilm XP1
Weinig knoppen aan de voorkant, we zien alleen een zoomring rondom het objectief.

Simpel rekensommetje

Technische specificaties zijn nog niet bekend, dus we moeten het doen met de informatie die we uit de afbeeldingen kunnen halen. Daar zien we een objectief met een bereik van 6,4-25,6mm en een maximale lensopening van f/1.8-4.9. Rondom het objectief zit een draaibare ring, waarop we nog net enkele brandpuntsafstanden op kunnen aflezen. Helemaal links op de ring staat waarschijnlijk 100mm, het maximale bereik van het objectief. Een simpel rekensommetje leert dat de maximale groothoek omgerekend zo'n 25mm zal bedragen.

Fujifilm XP1
Een programmakeuzewiel en twee draaiknoppen, Fujifilm heeft waarschijnlijk de wat gevorderde fotograaf in gedachten als doelgroep.

Sensor uit X10 en X-S1

Nu we zowel het werkelijke bereik en het effectieve bereik weten, kunnen we ook de cropfactor uitrekenen. Die bedraagt 3,9x en dat is niet geheel toevallig dezelfde cropfactor als ook de X10 en de X-S1 hebben. De kans lijkt daarmee vrij groot dat de XP1/XF1 dezelfde 12-megapixelsensor krijgt als deze toestellen. Goed nieuws, want deze sensor wist ons te verassen met relatief goede prestaties bij weinig licht. Ook zal de mogelijkheid om in raw te fotograferen zeer waarschijnlijk aanwezig zijn.

Fujifilm Natura
De nieuwe XP1/XF1 heeft wel wat weg van de Natura, eveneens een hoogwaardige compactcamera maar dan analoog.

Prijs?

We hebben nog geen informatie over wat het nieuwe toestel zal gaan kosten, we verwachten echter dat de XP1/XF1 onder de Fujifilm X10 (adviesprijs 599 euro) in de markt gezet zal worden.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Gerard Schuurbiers

Het uiterlijk van deze camera doet me denken aan de analoge Werra I en II uit de jaren 60.

afbeelding van Karel

Uiterlijk vink ik de Fujifilm X serie prachtig. Heb zelf een X10, leuke compacte camera, AF zit er wel regelmatig naast. Ook dit nieuwe model ziet er erg fraai uit.