Fujifilm X-T10 review - het kleine broertje van de X-T1

Fujifilm X-T10 review - het kleine broertje van de X-T1

Mark Moed 3080
Begin 2014 bracht Fujifilm de X-T1 op de markt. Het vlaggenschip van de X-serie werd een groot succes. Dit jaar verscheen de X-T10, die veel eigenschappen deelt met het topmodel, maar nog iets compacter en bovenal veel goedkoper is. We zoeken uit wat je inlevert ten opzichte van het topmodel.

In het kort kun je de X-T10 omschrijven als een kleiner broertje van de X-T1. Het instapmodel heeft een iets kleinere behuizing zonder afdichtingen tegen stof en vocht, een kleinere elektronische zoeker en een minder grote buffer. Op vrijwel alle andere vlakken doet de camera niet onder voor het topmodel. Net als de X-T1 heeft de X-T10 een stijlvol retro-uiterlijk, dat doet denken aan een ouderwetse spiegelreflex. Omdat de spiegel ontbreekt, is de camera uiteraard veel compacter en lichter dan een reflex. Inclusief accu weegt de body slechts 381 gram. Combineer je de camera met een platte prime, zoals de XF18mm f/2 of XF27mm f/2.8, dan levert dat een zeer compact geheel op.

Hoewel de X-T10 niet is afgedicht tegen weersinvloeden, voelt de behuizing zeer degelijk aan. De boven- en onderkant zijn gemaakt van aluminium, de voor- en achterkant zijn voorzien van rubber dat zorgt voor goede grip. De handgreep is een stukje kleiner dan bij de X-T1, voor fotografen die meer houvast wensen heeft Fujifilm een optioneel accessoire in het assortiment waarmee de greep iets dieper en de camera iets hoger wordt. Er is geen batterijgreep beschikbaar voor de X-T10. De camera gebruikt dezelfde  accu als de X-T1, die is goed voor ruim driehonderd foto's op een volle lading.

In de behuizing is een flitser ingebouwd. Ook beschikt de X-T10 over wifi. De Fujifilm Camera Remote-app, die beschikbaar is voor Android en iOS,  biedt veel mogelijkheden. Je kunt de camera op afstand bedienen met je smartphone of tablet en krijgt daarbij controle over alle handmatige instellingen. Ook kun je foto's draadloos overzetten, of je bestanden voorzien van locatiegegevens aan de hand van de gps in je smartphone.

Fujifilm X-T10 review - het kleine broertje van de X-T1

Bediening

Kenmerkend zijn de vele draaiknoppen op de behuizing. Bovenop het toestel vind je drie grote draaiknoppen. Met de knoppen aan de rechterkant van de behuizing stel je de sluitertijd en belichtingscompensatie in. Gebruik je een XF-objectief, dan stel je het diafragma in met de ring op het objectief. Zet je de instelringen op de 'A'-stand, dan werkt deze instelling automatisch. Links op de camera is een draaiwiel geplaatst waarmee je kiest tussen de diverse fotografeersnelheden, bracketing en de filmfunctie. De X-T10 beschikt daarnaast over twee draaiwieltjes die je met je duim en wijsvinger bedient. Bovendien kun je deze wieltjes indrukken voor een extra functie. Druk op het wieltje aan de achterkant en je zoomt in op het beeld. Zo kun je goed zien of de focus op het juiste punt ligt. De drukfunctie van het wieltje aan de voorkant kun je diverse functies geven.

Daarnaast beschikt de camera over maar liefst zeven programmeerbare knoppen, één meer  dan op de X-T1. Je kunt bijvoorbeeld ook het rode knopje bovenop de behuizing, waarmee je een filmopname start, een andere functie geven. Met de Q-knop op de achterkant van de behuizing roep je een snelmenu op, hier kun je snel zestien verschillende instellingen aanpassen. De opties die in dit Quick Menu verschijnen zijn naar wens aan te passen. De vele programmeerbare knoppen en het snelmenu geven je de mogelijkheid om de bediening van de X-T10 volledig naar wens aan te passen.

Fujifilm denkt echter ook aan beginnende fotografen: er is een hendeltje aanwezig waarmee je de camera in een volautomatische stand zet. Deze 'Advanced SR AUTO mode' kiest aan de hand van 58 presets de optimale instellingen. Op de geavanceerde X-T1 ontbreekt een automatische stand.

Elektronische zoeker

De Fuijfilm X-T1 wist te verrassen met zijn enorme elektronische zoeker, die een groter beeld weergeeft dan de optische zoeker van fullframedslr's. In de Fujifilm X-T10 zit een oled-zoeker die met 2,36 miljoen beeldpunten wat resolutie betreft niet onder doet voor het topmodel. Het formaat is echter iets kleiner, de vergroting bedraagt 0,62x (bij de X-T1 is dat 0,77x).

Hoewel het zoekerbeeld een stuk kleiner is dan bij de X-T1, is de elektronische zoeker van de X-T10 nog altijd groter dan de optische zoekers van instapdslr's. Dankzij de hoge resolutie is het beeld haarscherp en er is geen merkbare vertraging zichtbaar. Het 3-inchscherm beschikt over 920.000 beeldpunten en kan naar boven en beneden gekanteld worden.

Fujifilm X-T10 review - het kleine broertje van de X-T1

Beeldkwaliteit

Gezien Fujifilm in de X-T10 dezelfde 16-megapixelsensor en EXR IIbeeldprocessor gebruikt als in de X-T1, levert het instapmodel exact dezelfde beeldkwaliteit als het vlaggenschip. Het iso-bereik begint bij 100 en is in te stellen tot maximaal 51.200. Dat geldt echter alleen voor jpg-bestanden. Fotografeer je in raw, dan kun je net als bij de Fujifilm X-T1 de iso-waarden van 200 tot 6400 gebruiken. Fujifilm's X-Trans-techniek, waarbij de kleurfilters semi-willekeurig over de chip zijn verspreid, resulteert in uitstekende ruisprestaties. Tot iso 800 is er vrijwel geen ruis waar te nemen. Op hogere waarden manifesteert ruis zich als een fijne korrel, die niet snel storend oogt.

Ook de hoogste waarde van iso 6400 levert nog zeer gedetailleerde raw-bestanden op. Gezien de zeer goede prestaties is het jammer dat Fujifilm de iso-waarde in raw limiteert tot deze waarde. Fujifilm-camera's staan bekend om het maken van mooie jpg-bestanden. De X-T10 is daarop geen uitzondering.

Je hebt de beschikking over elf filmsimulatiestanden, zoals Provia, Velvia, Astia, Classic Chrome en diverse zwart-witvarianten. Dit resulteert in foto's die weinig tot geen nabewerking nodig hebben, met mooie kleurtonen en contrasten.

Snelheid en autofocus

Met een maximale fotografeersnelheid van acht beelden per seconde, is de X-T10 net zo snel als de X-T1. Ook bij gebruik van focustracking gaat de snelheid niet omlaag. Wel is er een belangrijk verschil: de buffer van het instapmodel is veel kleiner. Je kunt maximaal acht foto's maken in een 'burst', ongeacht of je in jgp- of raw-formaat schiet. Dat maakt de camera wat minder geschikt voor sportfotografie. Het autofocussysteem maakt gebruik van 77 punten voor contrastdetectie en 15 fasedetectiepunten op de sensor. Laatstgenoemde zijn gegroepeerd in het midden van het beeld en werken het beste voor het volgen van onderwerpen. Zolang je het onderwerp in het midden van het beeld houdt, is de X-T10 goed in staat om bewegende onderwerpen te volgen en scherp in beeld te brengen. De contrastdetectiepunten buiten het midden werken vlot als je 'single autofocus' gebruikt en er voldoende omgevingslicht aanwezig is.

Bij minder licht duurt het scherpstellen iets langer, maar de camera blijft nauwkeurig. Bovendien zijn de prestaties beter dan aanvankelijk het geval was bij de X-T1. Samen met de komst van de X-T10 heeft Fujifilm een uitgebreide firmware-update voor het vlaggenschip uitgebracht, die onder andere de scherpstelling bij minder licht verbetert. Ook nieuw is oogdetectieautofocus, wat ideaal is voor het maken van portretten met een kleine scherptediepte. Sluitertijden kunnen ingesteld worden in een bereik van 60 seconden tot 1/32.000e seconde. De mechanische sluiter gaat tot 1/4000e seconde, voor snellere sluitertijden gebruikt de camera een elektronische sluiter. Je kunt deze ook gebruiken om
volledig stil te fotograferen met de X-T10.

Fujifilm X-T10 review - het kleine broertje van de X-T1

Filmfunctie

Fujifilm geeft de X-T10 dezelfde filmmogelijkheden als de X-T1. De maximale resolutie bedraagt 1920x1080 pixels, met keuze uit 60, 50, 30, 25 of 24 fps. Je krijgt volledige handmatige controle over de opname-instellingen. Ook is er een intervalfunctie en time-lapsemodus aanwezig op de camera. Naast een ingebouwde stereomicrofoon is er een 2,5mm-ingang aanwezig voor het aansluiten van een externe microfoon. De meeste microfoons hebben een 3,5mm-plug, je zult in dat geval een adaptertje moeten gebruiken.

Hoewel Fujifilm's X-Transtechniek zorgt voor goede fotokwaliteit, is de speciale sensor minder goed in het vastleggen van video. Er treedt snel moiré op en de scherpte van de filmbeelden is niet indrukwekkend. Op gebied van filmkwaliteit doet de X-T10 onder voor de concurrentie, maar voor wie af en toe een filmpje wil maken biedt het toestel voldoende mogelijkheden.

Fujifilm X-T10 review - het kleine broertje van de X-T1

FUJINON XF18-55MM F/2.8-4.0 OIS
Fujifi lm levert de X-T1 in een kit met het XC16-50mm f/3.5-5.6 II OIS-objectief voor 799 euro. Er is echter ook een kit met de lichtsterke XF18-55mm f/2.8-4.0 OIS, voor 1099 euro. Deze zoom is niet alleen lichtsterker, maar beschikt ook over een diafragmaring. Bovendien levert de XF18-55mm erg goede beeldkwaliteit. Wat ons betreft is deze kit de meerprijs waard.

Conclusie

De Fujifilm X-T10 is wat ons betreft een schot in de roos. Je krijgt een zeer capabele camera, die veel eigenschappen deelt met de X-T1 en dezelfde uitstekende beeldkwaliteit levert, maar vierhonderd euro goedkoper is. Je mist de afdichtingen tegen stof en vocht en de buffer is beperkt, maar gezien het prijskaartje zijn dat geen grote bezwaren.

De zoeker geeft een iets kleiner beeld, maar is nog altijd groter dan instap-dslr's en geeft haarscherp beeld. De stijlvolle behuizing met vele programmeerbare instelknoppen maakt de X-T10 tot een prettig stuk gereedschap voor enthousiaste fotografen.

Fujifilm X-T10 review - het kleine broertje van de X-T1

DIGIFOTO Pro 3.2015

Deze review komt uit DIGIFOTO Pro 3.2015. Je kunt deze editie (of voorgaande nummers) los bestellen voor €7,95 incl. verzendkosten (Nederland).

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark